Flyktingkrisen: Så kan du hjälpa till

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Hoppe / Epa / Tt
Foto: Gregorio Borgia

Hjälp med ett extra rum, en skogspromenad – eller ett par gamla fotbollsskor.

Sätten att kunna hjälpa till när Europa genomfår den västa flyktingkrisen sedan andra världskriget är nu oändliga.

– Allt som gör att asylsökanden kan bryta sysslolöshet, isolering och grubblerier är bra om man kan hjälpa till med. Det kan vara allt från en fika till en skogspromenad eller läxhjälp, säger Annie Mohl på Röda Korset.

I takt med att flyktingkrisen, som just nu är den värsta sedan andra världskriget, växer blir behovet av privatpersoner som hjälper till allt större. Enligt Annie Mohl, Röda Korsets rådgivare i integrationsfrågor, är man just nu i behov av hjälp på flera olika plan.

– Det finns ett stort behov av att skapa möten. Allt som gör att asylsökanden kan bryta sysslolöshet, isolering och grubblerier är bra om man kan hjälpa till med. Det kan vara allt från en fika till en skogspromenad eller läxhjälp, säger hon.

För att kunna hjälpa till på bästa sätt tipsar Annie Mohl om att söka upp Röda Korset på sin bostadsord och helt enkelt fråga vad de behöver hjälp med.

– Eller så kan man gå in på hemsidan och kolla efter uppdrag där.


Hon säger att de hela tiden märker att antalet människor som vill hjälpa till ökar. Inte minst de senaste tre åren, så engagemanget på exempelvis asylboenden tredubblats.

Men trots att allt fler vill hjälpa till är behovet av hjälp akut. Det vittnar i alla fall Roderigo Garcia, behandlingsassistent på Axelsbergs boende för ensamkommande flyktingbarn i Stockholm, om.

– Det är mycket högt tryck på alla boenden just nu. Man tar in fler ungdomar än vad det finns plats för i väntan på placeringar, vilket gör det trångt och knappast optimalt för ensamkommande barn- och ungdomar.

Han säger att det vore till en stor hjälp om flera familjer öppnade upp sina hem för ensamkommande barn.

– Det behövs verkligen. Har man extra ledigt rum som man kan avvara gör det väldigt stor skillnad för någon som precis kommit hit.

Något annat det finns ett stort behov av, enligt honom, är kläder, framför allt skor.

– Vi kan se att det finns ett stort intresse för att spela fotboll bland barnen. Men det är ofta väldigt svårt att få sportskor beviljade av Migrationsverket. Så sådana donationer uppskattas verkligen av barnen, säger han.


Karolina Skoglund


Så kan du hjälpa flyktingar i Expressens och Röda korsets kampanj #jagvillhjälpa

Så kan du hjälpa

Husrum: Har du ett rum över? Just nu är behoven av familjerum för ensamkommande flyktingbarn enorma. Hör av dig till Migrationsverket för information om hur du kan ställa ett rum till förfogande.

Tid: Många behöver hjälp att bryta en sysslolöshet i väntan på beslut om asyl. Att investera din tid i form av umgänge kan vara extremt värdefull för en person som inte har någon vid sin sida.

Pengar: Många organisationer har särskilda insamlingar till förmån för människor på flykt. Bland annat Röda Korset, Radiohjälpen, Rädda Barnen, UNHCR och Läkare Utan Gränser. Var noga med att insamlingsorganisationen har ett 90-konto. Då vet du att den är seriös

Kläder: Kläder och skor finns det alltid behov av. Ordna en egen insamling och åk till en asylboende. Skor är just särskilt uppskattat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.