Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyktingbussar träffade av raketer

Ukrainska separatister i staden Krasnodon i östra Ukraina. Foto: Sergei Grits

En busskolonn med flyktingar har träffats av en raket i närheten av staden Luhansk, säger en talesperson för den ukrainska militären.

Ukrainas militär anklagar separatister för att ha beskjutit konvojen. Detta förnekas av separatisterna.

Flera ska ha dödats i attacken.

Enligt militären besköts kolonnen med raketer som avfyrades av de pro-ryska separatisterna i närheten av byn Novokaterinivka.

Enligt BBC ska busskolonnen ha träffats av en raket och granatkastare.

– Milismän sköt mot en konvoj med civila som försökte fly från konfliktområdet inte långt från Luhansk...Många människor dödades, inklusive kvinnor och barn, säger Andrej Lysenkij, talesperson för militären, till AFP.

En ledare för separatisterna förnekar att de skulle ligga bakom raketattacken. Den självutnämnda Folkrepubliken Donetsks vice premiärminister säger till Reuters att det troligen är ukrainarna själva som skjutit mot flyktingkolonnen.

Ukrainska regeringsstyrkor har under natten pressat separatister kring staden Horlivka, som länge varit under rebellernas kontroll. Samtidigt ska man ha tagit över några mindre platser i östra Ukraina, uppger armén.

Stoppat vattenförsörjningen

Den ukrainska arméns operation har stoppat vattenförsörjningen till Donetsk, uppger bolaget som sköter vattnet. Reparationer pågår för att få i gång försörjningen.

Vattenreningsverk i det rebellkontrollerade Donetsk skadades av regeringsstyrkornas attacker, och reparationsarbeten kunde inte påbörjas på grund av oroligheterna, uppgav bolaget som sköter vattenförsörjningen. Däremot har staden åter ström, rapporterar Interfax.

Ett fem dagar långt möte mellan utrikesministrarna i Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland slutade samtidigt med att man inte lyckades enas om någon lösning.

Ryssland har krävt att Ukraina stoppar offensiven mot separatistfästen, medan Ukraina anklagar Ryssland för att sända vapen in över gränsen. Främst är det frågan om att upprätta en vapenvila och börja förhandla som man misslyckats med, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov efter mötet.

– Samtalen var svåra, men gjorde vissa framsteg, sa den tyska utrikesministern Frank-Walter Steinmeier efter mötet med sina ukrainska, ryska och franska kolleger till AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.