Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick 105 000 kr/mån – granskas för vanvård

För Expressens reporter Michael Syrén berättar 17-åringen om tiden med familjehemspappan: "Han brydde sig aldrig om mig, vi gjorde aldrig någonting tillsammans och jag var oftast ensam hemma", säger han.Foto: Alex Ljungdahl
I utredningen konstateras att pojkens situation varit livshotande.
Mario Hässledal driver företaget Building Bridges som hittade familjehemmet till pojken.Foto: Pressbild
Birgitta Korpe är ansvarig för ensamkommande flyktingbarn i Mölndals kommun.Foto: Tomas Ohlsson

Företaget Building Bridges tog 105 000 kronor i månaden för att hitta ett bra familjehem till den 17-årige cancersjuke flyktingpojken.

Några månader senare hittades pojken uttorkad och medvetslös i familjehemmet.

Efter en lex Sarah-anmälan granskar nu Inspektionen för vård och omsorg, IVO, både företaget och kommunen.

Men det utpekade flyktingföretaget slår ifrån sig:

- Om du väljer att gå på en linje vad ett barn säger så... säger, Kevin Alazar på Building Bridges.

Pojken hade kommit till Sverige från Jemen i oktober 2014. Mölndals kommun placerade honom på ett flyktingboende för ensamkommande barn i Kållered utanför Göteborg. Där upptäcktes det att han var akut sjuk i lymfkörtelcancer.

I somras avslutades cancerbehandlingen framgångsrikt.

Men för eftervården var det mycket viktigt att han fick ett bra omhändertagande - med fullgod mat och dryck - eftersom han var medtagen och mycket mager efter cancerbehandlingen.

Building Bridges fick hela 3 500 kronor per dygn av Mölndals kommun - motsvarande 105 000 kronor per månad - för att hitta en lämplig familj åt pojken i den utsatta situationen. (i summan ingår också att bolaget skulle hålla kontakt med familjen, Expressens anmärkning). Och han placerades hos en ensamstående man.

"Han brydde sig aldrig"

Expressen träffar flyktingpojken i Mölndal:

– Familjhemspappan sa att hans enda uppgift var att ge mig mat och se till att jag var frisk. Han brydde sig aldrig om mig, vi gjorde aldrig någonting tillsammans och jag var oftast ensam hemma.

Enligt kommunens anmälan var pappan i familjehemmet ofta borta på nätterna då 17-åringen lämnades ensam hemma.

De bråkade mycket om småsaker i familjehemmet. Till slut miste pojken aptiten helt. Han beskriver hur han mådde allt mer psykiskt dåligt.

– Jag var mest inne på mitt rum, nästan dygnet runt, säger han.

I somras försökte 17-åringen prata om sin situation med personal på socialförvaltningen i Mölndals kommun. Han berättade att han vantrivdes och ville flytta från familjehemmet.

Mölndals kommun kontaktade Building Bridges, men ingenting hände.

"De ville inte riktigt lyssna", skriver kommunen i sin lex Sarah anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt anmälan försämrades hans tillstånd också av att han fastade under ramadan eftersom familjehemmet inte säkerställde att pojken fick mat och dryck som han behövde efter mörkrets inbrott.

"Utredaren bedömer att pojken utsatts för allvarligt missförhållande då social- och arbetsmarknadsnämnden inte säkerställde att pojken fick den vård och omsorg som han var i behov av. Missförhållandet höll på att kosta pojken livet", skriver kommunen i sin anmälan.

Hittades medvetslös

Den 4 juli ringde 17-åringen till familjehemspappan, som hade lämnat hemmet under natten, och berättade att han kände sig väldigt dålig. När familjehemspappan senare kom hem hittade han pojken medvetslös.

Det Helsingborgsbaserade bolaget Building Bridges som fakturerade skattebetalarna 105 000 kronor i månaden för att ge den cancersjuke 17-åringen ett bra familjehem ägs och drivs av affärsmannen Mario Hässledal, 33.

Han har tre privata bolag - där ibland Building Bridges AB - som driver boenden för bland annat ensamkommande barn och som jobbar som familjehemskonsulenter.

Building Bridges omsatte i fjol 8,3 miljoner kronor och gjorde en vinst på 1,9 miljoner kronor efter finansnetto. Det innebär en nettomarginal på drygt 23 procent.

Mario Hässledal tog också en aktieutdelning på 600 000 kronor.

I ett annat av hans tidigare ägda bolag - med samma verksamhet - tog han och en kollega en aktieutdelning på nästan fem miljoner kronor och hade en nettomarginal på över 70 procent.

Och bara på den cancersjuke 17-åringens placering i åtta månader fick hans bolag intäkter på 840 000 kronor från skattebetalarna.

När Expressen ringer Building Bridges svarar en anställd - Kevin Alazar, som var den som placerade 17-åringen hos den ensamstående mannen.

"Vi har en annan version

På frågor om att 17-åringen uttorkad tvingades åka ambulans till sjukhus och höll på att dö svarar Kevin Alazar:

– Om du väljer att gå på en linje vad ett barn säger så...

Alazar vill inte berätta hur mycket familjehemmet fick i arvode av de 105 000 kronorna per månad som Building Bridges tog av kommunen och hur mycket de behöll själva.

– Vi betalar familjerna den ersättning de ska ha, säger han.

Senare ringer bolagets ägare Mario Hässledal upp Expressen:

– Vi har en annan version kring detta. Jag skulle vilja skicka ett mejl till dig och så kan vi gå vidare från det.

Men ni tog 105 000 kronor per månad för uppdraget och sen hittas pojken medvetslös?

– Jag var inte direkt insatt i det ärendet.

Pojken hämtades med ambulans och hade tidigare haft lymfkörtelcancer?

– Det är inget som jag kan diskutera just nu... jag får återkomma till dig.

Hur mycket fick familjen i arvode?

– Det kommer inte jag ihåg...

Birgitta Korpe är ansvarig på Mölndals kommun för ensamkommande flyktingbarn - och det var kommunen som anlitade Building Bridges.

– Vi har gjort en lex Sarah anmälan, det är vi som har huvudansvaret för pojken, säger Korpe.

Men hur kan ni betala 105 000 kronor per månad och sen är pojken nära att dö?

– Det här visar att man inte tagit det ansvar som man borde ha tagit. Betalar man en sådan här hög summa ska man kräva en dygnet runt tillsyn av pojken, säger Birgitta Korpe.

Har kommunen gjort något fel?

– Ja det kan man ju alltid säga att vi har gjort, vi har ju huvudansvaret för pojken.

Trots den inträffade händelsen fortsätter Mölndals kommun att anlita Building Bridges.

– Vi har ju inget val alltid, situationen ser ju ut som den gör, säger Korpe.

Har förflyttats

I dag har den tidigare cancersjuke pojken fyllt 18 år. Han mår mycket bättre, även om han fortfarande får gå på kontroller. Och han har placerats i ett behandlingshem som drivs av Mölndals kommun.

– Jag känner mig bra igen. Nu går jag i skolan och lär mig svenska och jag hoppas att en dag kunna utbilda mig till turistguide i Sverige, säger han.

Varken Mario Hässledal eller hans kollega på Building Bridges har återkommit till Expressen med de utlovade kommentarerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.