Tjänar pengar på flyktingbarnen. "Jag sitter med i bolag som sysslar med flyktingbarn", säger Jan Emanuel Johansson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tjänar pengar på flyktingbarnen. "Jag sitter med i bolag som sysslar med flyktingbarn", säger Jan Emanuel Johansson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flyktingbarnen pekas ut som miljardindustri

Publicerad

Migrationsverket pekar nu ut ensamkommande flyktingbarn som nästa miljardindustri.

Och det har den förre S-riksdagsmannen och multimiljonären Jan Emanuel Johansson, 40, nappat på.

- Jag sitter med i bolag som sysslar med flyktingbarn, men jag vill inte förekomma i medierna mer, säger Johansson.

Han är aktiv och delägare i Frösundakoncernen som har sitt moderbolag i ett skatteparadis dit vinsten kan slussas.

Expressen kunde i går avslöja vilka aktörer som tjänar mest pengar på den stora flyktingvågen till Sverige.

Med en ersättning på 300 kronor per dygn och flykting har till exempel den förre skivbolagsdirektören Bert Karlsson dragit in 84 miljoner kronor under årets första tio månader.

Men en ännu mer lukrativ marknad är att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Ersättning per dygn och barn är 2 000 kronor.

- Det är nästa stora miljardindustri, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Staten betalar pengar till Migrationsverket som i sin tur förmedlar dessa till kommunerna. Antingen driver kommunerna verksamheten själva eller så anlitar de privata företag.

Vinst på 250 miljoner kr

Den förre socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson - som bland annat representerat partiet i socialutskottet, justitieutskottet och utrikesutskottet - gjorde en vinst på 250 miljoner kronor när han sålde delar av sitt vårdimperium till Frösunda Social Omsorg AB. Verksamheten bestod främst i driften av HVB-hem, där ungdomar med missbruksproblem och kriminalitet vårdas.

Vinsten från försäljningen av välfärdsbolaget firade han med att bland annat köpa en bil från den italienska sportbilstillverkaren Lamborghini.

Jan Emanuel Johansson äger i dag, via sitt bolag, aktier i Frösunda till ett värde av 94 miljoner kronor och det gör honom till en stor ägare i Frösundakoncernen.

Dömd för bokföringsbrott

Frösunda har flera boenden som specialiserat sig på ensamkommande flyktingbarn.

När Expressen kontaktar Jan Emanuel Johansson säger han:

- Jag sysslar mest med fastighetsaffärer i dag.

Men även med flyktingbarn?

- Ja, jag sitter med i bolag som gör det.

Hur många flyktingbarn?

- Det vill jag inte svara på. Jag vill inte synas i medierna mer. Tack och hej.

2013 blev Jan Emanuel Johansson dömd av Gotlands tingsrätt för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Domen gällde en vårdkoncern med behandlingshem för ungdomar som han drev på Gotland.

Frösunda Holdco AB, där Johansson var näst största ägare vid senaste bolagsstämman, är i sin tur ägare till Frösunda Bidco AB. Här bedrivs verksamheten med ensamkommande flyktingbarn. Bidcos huvudverksamhet är annars omsorg och service till personer med funktionsnedsättning.

7 000 barn kommer i år

Holdco ägs delvis av Frösunda Luxco Sarl i skatteparadiset Luxemburg. Med detta upplägg kan en del av vinsten i det svenska bolaget slussas vidare till Luxemburgbolaget.

Företagaren Benar Korshed, 33, startade 2012 sitt bolag Nova Care Sverige AB. Bolaget bedriver också verksamhet med boende för ensamkommande flyktingbarn.

Första verksamhetsåret 2013 omsatte bolaget 11 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt 800 000 kronor.

Men vd Benar Korshed vill inte berätta något om sin verksamhet.

Hur många flyktingbarn tar du emot?

- Det vill jag inte berätta, det är sekretess.

Hur stor ersättning får du per ensamkommande flyktingbarn?

- Vanlig ersättning. Du, jag tycker du ställer oseriösa frågor. Du får ringa någon annan, säger Benar Korshed.

Under 2014 beräknar Migrationsverket att det kommer cirka 7 000 flyktingbarn till Sverige och med en ersättning per barn och dygn på 2 000 kronor innebär det totalt kostnader på 5,1 miljarder kronor på ett år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag