Flyktingarnas sorg: "Vi är grundlurade"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Vi är grundlurade och trakasserade. Ni måste ju komma ihåg att vi är människor också. Jag litar inte ett ögonblick på att Migrationsverket kommer att hjälpa oss", säger av de asylsökande.
Foto: Jonte Wentzel
Sorgen och chocken bland de asylsökande i Grytan är stor.
Foto: Jonte Wentzel
Foto: Jonte Wentzel

Sorgen och chocken bland de asylsökande i Grytan är stor.

Flera av de personer Expressen talat med på plats upplever att de inte känner sig välkomna - att de blivit hotade och trakasserade.

– Vi är grundlurade och trakasserade. Ni måste ju komma ihåg att vi är människor också. Jag litar inte ett ögonblick på att Migrationsverket kommer att hjälpa oss, säger en av de asylsökande till Expressens Lotta Gröning.

Det har gått två dagar sedan missnöjet bröt ut på Grytans asylboende i Östersund.

Cirka 30 flyktingar valde att stanna kvar i bussen i stället för att gå in på asylanläggningen i ren protest mot boendets placering.

Flera av personerna Expressen träffar hävdar att de förts bakom ljuset av Migrationsverkets personal efter att de flyttades från Malmö till Östersund.

"Har bett oss om ursäkt"

Enligt dem själva löd informationen att de bara skulle flyttas i runt 40 minuter.

Situationen hade under fredagen kylts ner efter att Migrationsverket gått ut med skriftlig information till de boende om att de inom mellan en och tre månader kan komma att flyttas till egna lägenhetsboenden i Jämtland men att det kan ta lite tid.

– Allt är bra och vi har fått det vi vill ha. De har bett oss om ursäkt och sagt att de begått ett misstag, säger gruppens talesperson Moaweyh Ramly till P4 Jämtland.

Migrationsverkets presstjänst uppger dock att man inte vikt sig för några önskemål.

– Så är det faktiskt inte. Det är så det här boendet som man flyttat in på fungerar. Det är inte en konsekvens av protesterna, säger Sophia Öhrvall Lindberg.

Samtidigt vidhåller myndigheten att de inte anser sig ha gjort något fel i hanteringen.

– Man har fått information om till vilken ort man ska åka. Tidsaspekten kan vi inte svara för, men vi har inga uppgifter att det framfördes protester då. Informationen gavs också med en tolk närvarande, säger Sophia Öhrvall Lindberg på Migrationsverkets pressavdelning.

Men skadan är redan skedd.

Stämningen vid boendet i Grytan är uppgiven, sorgen och chocken hos flera av personerna som valt att visa sitt missnöje de senaste dagarna är påtaglig.

De upplever att många är rasande på dem för att de manifesterade sitt missnöje.

Enligt de asylsökande själva har det framförts hot mot dem, de känner sig förföljda och missförstådda.

– Ingenting är löst och vi är säkert lurade, säger en av de asylsökande till Expressens Lotta Gröning.

"Vi är grundlurade"

Han vill inte förekomma med namn av rädsla för att bli trakasserad.

– Vi är grundlurade och trakasserade. Ni måste ju komma ihåg att vi är människor också. Jag litar inte ett ögonblick på att Migrationsverket kommer att hjälpa oss.

Men det finns också en annan bild av de senaste dagarnas händelse.

Östersunds-Posten har pratat med en av männen som sov på bussen under nyårsnatten, men sedan valde att flytta in i boendet på nyårsdagen.

- De från Migrationsverket har varit bra, och polisen har varit väldigt bra. Vi har fått information om att vi ska bo här i 1-3 månader och att de sedan ska försöka ordna annat boende för oss. Men nu är situationen såhär och då får det vara så, säger han.

"Har krig i vårt land"

Om myndigheten inte ordnar nytt boende, kan han tänka sig att bo kvar.

– Vi har krig i vårt land. Jag kommer från Damaskus. Vad ska vi göra? Kan du berätta det för mig? Jag måste respektera situationen i Sverige. Om de hade något annat bättre ställe så skulle de säkert ordna det. Migrationsverket har varit snälla, polisen också och privatpersoner. De har gett oss kaffe. Jag måste säga tack till regeringen och till folket i Sverige, säger han.

En av de privatpersoner i trakten som känner för flyktingarna är Östersundsbon Eva Brande. Hon har följt händelsen de senaste dagarna.

- Jag förstår dem. De har åkt i 15 timmar och hoppas att det löser sig. Man måste kunna ställa högre krav på Migrationsverket, säger Eva Brande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.