Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyktingar vägrar gå av bussen vid boende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. Omkring 30 flyktingar som i förmiddags anlände från Malmö till en flyktingmottagning i Grytan söder om Östersund vägrar att kliva av bussen och vill återvända till Malmö, uppger Jämtlandspolisen.

– De var missnöjda och ville tillbaka till Malmö där de bott i två dygn innan, säger Bengt Stadin vid Jämtlandspolisen.

Det var vid 10.40 som polisen kallades till ett asylboende i Östersund sedan 30 av 60 nyanlända flyktingar från Syrien vägrat kliva av bussen vid asylboendet.

Polis kallades dit och ombads hjälpa till med att få personerna av bussen, vilket enligt polisen var "en åtgärd som inte beviljades från polisens sida".

– De var missnöjda och ville tillbaka till Malmö där de bott i två dygn innan på ett annat asylboende, men det är ju Migrationsverket som har ansvar för att portionera ut de boende och nu var det Östersund som stod på tur, säger Bengt Stadin, länsvakthavande vid Jämtlandspolisen.

Polisen har nu lämnat Grytan och såvitt Bengt Stadin vet så sitter flyktingarna ännu kvar i bussen.

– Vi gjorde ingenting, eftersom det är en sak mellan Migrationsverket och de asylsökande. Polisen har ingen befogenhet att avvisa dem från bussen. Den var chartrad av Migrationsverket och det kan i slutändan bli så att Kronofogden fattar ett beslut om avhysning, säger Bengt Stadin.

I så fall kan polisen kopplas in.

– Men förhoppningsvis löser det sig rent praktiskt framåt kvällen eftersom det lär bli ganska kallt och då är det kanske trevligare att komma in på en varm förläggning och få mat än att sitta i en kall buss, säger Bengt Stadin.

Inte som förväntat

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att man som asylsökande inte har rätt att välja var man blir placerad.

– Vi har sett ibland att asylsökande har en bild av vad som väntar i Sverige. När bilden inte överensstämmer med verkligheten så blir det problem. Man tycker inte att det man möts av är det man förväntat sig. När vi i detta läge har så många som kommit till Sverige i år kan vi inte placera dem där de själva vill bo.

Men det står de asylsökande fritt att bo någon annanstans än där de erbjuds plats.

Vid 16-tiden var situationen fortfarande inte löst, trots att Migrationsverket skickat dit personer som fört en dialog med personerna.

– Men jag har inte fått bilden av att det varit stökigt eller liknande, säger Fredrik Bengtsson.

Ytterligare ett försök ska göras för att få personerna att kliva av bussen.

– Vi ska skicka dit ytterligare en person som ska försöka prata med dem, säger han.

Gett information

Migrationsverket har haft personal på plats som har informerat om vad som gäller.

– Vi för en dialog med personerna och har gjort det hela tiden. Men vi är väldigt tydliga med att det är här de erbjuds att bo och annars så måste de ordna ett eget boende under tiden asylansökan prövas. Vi vill att det här ska lösas, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Chauffören som körde bussen skulle bo på hotell över natten.

Polisen har uppmanat Migrationsverket att se till att han ska få transport från platsen och återvända till bussen i morgon då den ska köras hem.

Runt 80.000 personer har sökt asyl i Sverige i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.