Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyktingar lämnade asylboende i protest

Flyktingar protesterade mot att de blev placerade på ett akut asylboende utanför Sundsvall.
Foto: Samuel Unéus
I helgen höll migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverket en presskonferens om hur de ska lösa boendesituationen för alla de flyktingar som kommer till Sverige just nu.
Foto: Christian Örnberg

Ett hundratal syriska flyktingar placerades på ett akut asylboende på Åstön utanför Sundsvall på söndagen.

Men det isolerade läget på asylboendet gjorde att flera av dem lämnade boendet och började promenera mot Sundsvall.

– Det är inte människovärdigt att de placeras där ute i obygden, säger en granne till ST. 

Det var under söndagen som två grupper av flyktingar började gå till forts från ett nyöppnat asylboende i en militärförläggning på Åstön utanför Sundsvall. Deras mål var järnvägsstationen i Sundsvall, cirka två mil bort.

Enligt tidningen ST rör det sig om omkring hundra flyktingar som hade anlänt till det tillfälliga asylboendet under söndagen, men kände sig inte nöjda över placeringen.

– Vi bodde tidigare i Malmö, men fick besked om att vi måste flytta. Vi fick information om att bussresan till det nya boendet skulle ta två timmar - i stället blev vi sittande på bussen i 16 timmar och hamnade här ute, berättar en av flyktingarna som lämnat boendet för tidningen ST, som var först med att rapportera om ändelsen.

Känner sig isolerade

Flera av flyktingarna som ST har pratat med vittnar om att de vill ge sig av eftersom de känner sig isolerade. Flyktingarna riktade kritik mot att det inte finns kommunikationer och ingen affär på platsen.

Några av flyktingarna fick skjuts till en busstation där de skulle försöka ta bussen till Sundsvall - något som inte lyckades eftersom de saknade svenska pengar.

Enligt Migrationsverket rör det sig om omkring 20-30 personer som under söndagen meddelade Migrationsverkets personal på asylboendet att de inte var nöjda.

– Det finns inte så många boenden. De boendeplatser som vi har erbjuder vi, om man inte är nöjd har Migrationsverket ingen möjlighet att erbjuda något annat. Vi ser till att de har någonstans att bo och att de har mat, säger Guna Graufelds, kommunikatör vid Migrationsverket.

Enligt henne är asylboendet på Åstön ett tillfälligt boende som öppnade under helgen.

– Vi vill inte ha alltför många av de tillfälliga boendena, men just nu har vi inget alternativ. Vi försöker se till så att folk kan komma till lägenhetsboenden så fort det öppnas en sådan plats, men det varierar hur länge man bor kvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.