Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flyktingar avkastade från ett tåg i Uppsala

Enligt UNT blev tre flyktingar avkastade från ett tåg i Uppsala. Foto: Izabelle Nordfjell
Orsaken: De kunde inte betala sina biljetter. Händelsen väcker frågor hos SJ. Foto: Sanna Dolck

Enligt UNT blev tre flyktingar avkastade från ett tåg i Uppsala.

Orsaken: De kunde inte betala sina biljetter.

Men nu har SJ lyckats reda ut vad som har inträffat – och varför de blev avhysta.

Händelsen ska ha skett strax före 23.30-tiden på måndagskvällen. Då kallades polisen till Resecentrum sedan tre flyktingar blivit avhysta från ett tåg. Patrullen beordrades till platsen för att ta hand resenärerna eftersom de inte hade några pengar att betala biljetter.

– Det var tre män i 30-årsåldern som var på genomresa för att söka asyl i Finland. De hade inga papper så det gick inte att fastställa deras identitet, säger Marcus Svensson, länsvakthavande befäl vid polisen i Uppsala, till UNT.

Inte misstänka för brott

Enligt polisen är flyktingarna inte misstänkta för något brott, trots att de åkte med tåget utan att ha betalat sina biljetter.

– Vad jag förstår ville man bara bli av med dem. SJ var inte så intresserade av att göra någon anmälan, säger Marcus Svensson till UNT.

Men nyheten väcker frågor hos SJ. Så sent som häromdagen gick SJ, enligt UNT, ut med information om att inga flyktingar ska avhysas från tågen, även om de saknar giltig färdbiljett.

Måste få fatt i personen som jobbade på tåget

Marika Berggren på SJ:s pressjour känner inte till Uppsalafallet.

– Jag försöker ta reda på vad som har inträffat. Jag blev uppringd av UNT tidigare imorse, säger hon till Expressen. Just nu vet jag inte så mycket mer. Jag måste få fatt i den personen som jobbade på det här tåget.

Du kände inte till det här förrän UNT ringde dig?

– Nej, och det gjorde inte heller den operative chefen på vår trafikledning. Men jag ska försöka få fatt i rätt personer så vi kan få klarhet i vad som har hänt.

Under tisdagsförmiddagen talade UNT med SJ på nytt som försöker bringa klarhet i vad som hänt. Enligt Monica Berglund, kommunikationsdirektör på SJ, var nattåget till Luleå, som flyktingarna gått ombord på, redan fullbokat – och då släpper man inte ombord fler resenärer. Även om de hade kunnat betala för sina biljetter hade de inte kunna åka med.