En grupp flyktingar som sittstrejkar på Mynttorget i Stockholm blev under tisdagskvällen attackerade, enligt polisen. Foto: LÄSARBILDEn grupp flyktingar som sittstrejkar på Mynttorget i Stockholm blev under tisdagskvällen attackerade, enligt polisen. Foto: LÄSARBILD
En grupp flyktingar som sittstrejkar på Mynttorget i Stockholm blev under tisdagskvällen attackerade, enligt polisen.  Foto: LÄSARBILD
Flyktingarna demonstrerar för att stoppa utvisningen av afghanska flyktingar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFlyktingarna demonstrerar för att stoppa utvisningen av afghanska flyktingar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingarna demonstrerar för att stoppa utvisningen av afghanska flyktingar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen blev larmade vid 20.14 om händelsen vid Mynttorget. Foto: LÄSARBILDPolisen blev larmade vid 20.14 om händelsen vid Mynttorget. Foto: LÄSARBILD
Polisen blev larmade vid 20.14 om händelsen vid Mynttorget.  Foto: LÄSARBILD
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIXFoto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
 Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Flyktingar attackerade under demonstration

Publicerad

En grupp flyktingar som demonstrerar på Mynttorget i Stockholm attackerades av en nazistisk grupp på tisdagskvällen, enligt uppgifter till Expressen. 

Tre personer skadades efter att en rökbomb kastades mot demonstranterna.

På onsdagen hade ännu ingen gripits för attacken.

– Vi är angelägna om att få in film- och fotodokumentation från det inträffade, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen larmades vid 20.14 om händelsen vid Mynttorget där en högerextrem grupp attackerade en flyktingdemonstration, enligt vittnen.

– Ett 15-tal personer har identifierats och avlägsnats från platsen. De kan misstänkas för misshandel. En förundersökning är inledd, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

Ett hundratal ungdomar deltar i demonstrationen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Polis bevakar platsen. Det är just nu och vi väntar inga oroligheter under natten, säger han strax före klockan 01 natten till onsdagen.

En person fördes till sjukhus

Tre personer skadades lindrigt av någon form av rykande föremål som kastades mot de sittdemonstrerande flyktingarna. En person fördes till sjukhus. 

 

LÄS MER: Nazister försökte störa Prideparaden 

 

På onsdagsmorgonen hade ännu ingen misstänkt gripits för attacken. Polisen har i nuläget en förstärkt bevakning på platsen, och meddelar att den anmälan om misshandel som upprättades i går handläggs av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

– Vi är angelägna om att få in film- och fotodokumentation från det inträffade, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Betraktar demonstrationen som särskild händelse

Polisen har beslutat att behandla demonstrationen som en särskild händelse, vilket innebär att resurser i hela polisregionen kan användas och disponeras vid behov. 

Under gårdagen hade demonstrationen inget tillstånd. Under onsdagen har man inkommit med en ansökan till polisen. 

– Det är sällan vi ger avslag mot allmän sammankomst, säger Lars Byström.

På onsdagen meddelade gruppen att de kommer att tåga mot Medborgarplatsen i Stockholm klockan 17.30, där demonstrationen sedan fortsätter.

Vittnen: Nazistisk grupp attackerade

Gruppen som gick till attack mot flyktingarna är den högerextrema Nordisk ungdom. Samma nazistiska grupp som bland annat försökt stoppa tåget på Pridefestivalen i helgen.

Den högerextrema gruppen Nordisk ungdom vill inte kallas för nazister. Nordisk ungdom har flera gånger kopplats till extremhögern och satte nyligen upp klistermärken i Stockholm med ett känt nazistcitat.

Ska ha kastat rökbomb

En grupp personer ska ha kastat en rökbomb in bland människorna som satt på torget, enligt flera vittnen. 

På bilder från platsen syns en person som ligger på marken omgiven av poliser.

Enligt vittnen på plats ska personen ha fått andnöd efter att föremålet kastades in bland demonstranterna.

Foto: LÄSARBILD

Polisen kan inte bekräfta att det är en rökbomb som kastats, utan säger att "någon form av utrustning som ryker har kastats.

Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Skrek slagord

Målet med sittdemonstrationen är att försöka stoppa utvisningen av afghanska flyktingar, berättar Ahmad Rahimi, 18, som deltar i demonstrationen.

Han berättar att protestdeltagarna satt på marken då en grupp människor anlände och skrek slagord.

– De skrek ”Abdullah, Mohammed, gå hem, refugees go home”, säger Ahmad Rahimi. 

Efter att en rökbomb kastats mot folkmängden flydde protestdeltagarna mot Slottsbacken, berättar ett annat vittne, Erik Toro. 

– Nu ligger en här och blir omhändertagen av ambulansen, och sen har andra blivit traumatiserade, så klart, säger han. 

Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Ahmad Rahimi, som anlände till Sverige från Afghanistan sommaren 2015, säger att demonstrationen kommer att fortsätta.

– Vi kämpar fortfarande för våra rättigheter, för mänskliga rättigheter och lika värde. Vi vill att de vuxna som sitter hemma kommer hit och visar sitt stöd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag