Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flygstoppet kan kosta Boeing nära 50 miljarder

Boeing Max 8-planen, som den här på bild, har just nu flygförbud av cirka 50 länder. Foto: AP/TT

Över 50 länder har stoppat den kritiserade flygplansmodellen Boeing 737 Max 8, det efter den andra olyckan på några månader. 

Något som kan bli riktigt kostsamt för Boeing.

– Vi skickar räkningen till dem som producerar det, säger Norwegians vd Björn Kjos till Reuters.  

Norwegian har 18 exemplar av flygplansmodellen i sin nuvarande flotta. Plan som just nu står parkerade efter att Europeiska luftfartsmyndigheten EASA stoppade all trafik efter den andra flygkraschen på några månader för flygplanstypen.

Något som kan kosta flygbolaget 5 till 15 miljoner norska kronor per dag att ha de 18 Boeing 737 Max 8-planen parkerade, uppgav DNB:s Ole Martin Westgaard, enligt Bloomberg, häromdagen. 

Men Norwegian tänker skicka räkningen vidare till Boeing. 

– Det är uppenbart att vi inte kommer ta kostnaden för det nya flygplanet som vi måste parkera tillfälligt. Vi skickar räkningen till dem som producerar det, har VD:n Björn Kjos sagt enligt Reuters.  

På onsdagen stoppade även Donald Trump trafiken med Max 8-planen och i torsdags meddelande Boeing att de pausar leveranserna av sina 737 Max-plan. De rekommenderar sina kunder att låta planen stå, det tills utredningen om flygolyckan i Etiopien är gjord.

Ronald Epstein, analytiker på Bank of America, säger till Business Daily att han ser ett troligt scenario för hur lång tid det tar för Boeing att åtgärda eventuella problem.

– När Boeing väl har identifierat problemet på 737 Max är det mest troliga scenariot, som vi ser det, att det tar ungefär tre till sex månader att komma på en lösning och certifiera den. 

Fortsätter produktionen av planen

Enligt analysfirmorna Melius Research och Jefferies kan kostnaden för flygstoppet, baserat på att planen skulle bli stående i tre månader, landa på någonstans mellan 1 och 5 miljarder dollar. 

Detta ska dock vara en hanterbar summa för företaget, som under fjolåret gjorde en vinst på 10,6 miljarder dollar.

Men även om Boeing tillfälligt har stoppat sina leveranser av planen fortsätter de att producera flygplanstypen, uppger CNN. 

737 Max-modellen är bolagets bästsäljande jet och efterfrågan ska fortsatt vara stor. De ska för närvarande producera cirka 52 stycken 737 Max-plan i månaden.

För Boeing är det inte första gången en flygplansmodell blir stående på marken. 2013 stod Dreamlinern still på marken under tre månader, för att batterierna tog eld. Även då fortsatte Boeing att producera dem. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!