Sent på fredagen skrev Donald Trump under en verkställande order om att införa flyktingstopp. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGESSent på fredagen skrev Donald Trump under en verkställande order om att införa flyktingstopp. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Sent på fredagen skrev Donald Trump under en verkställande order om att införa flyktingstopp.  Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Människor samlades för att protestera på JFK-flygplatsen på lördagen. Foto: Craig Ruttle / AP TT NYHETSBYRÅNMänniskor samlades för att protestera på JFK-flygplatsen på lördagen. Foto: Craig Ruttle / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor samlades för att protestera på JFK-flygplatsen på lördagen. Foto: Craig Ruttle / AP TT NYHETSBYRÅN

Flygplatskaos efter Trumps flyktingstopp

Publicerad

Kaos har brutit ut efter Donald Trumps order om visumstopp.

Två doktorander från Sverige stoppades på JFK-flygplatsen i New York och har deporterats.

– Det är kaos och katastrof här just nu. Det här har gått mycket längre än vad folk trodde, säger Trita Parsi, statsvetare och ledare för nationella iransk-amerikanska rådet i Washington.

Sent på fredagen skrev Donald Trump under en verkställande order om att införa flyktingstopp. Allt flyktingmottagande stoppas i 120 dagar – och sju länder i Afrika och Mellanöstern får visumstopp:

Syrien, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen.

Hålls kvar på amerikanska flygplatser

Detta har skapat kaos, förvirring och panik i USA och runtom i världen. Flera personer hålls kvar på flygplatser och får inta ta sig därifrån rapporterar flera medier.

Bland annat hålls två irakier på Kennedy International Airport i New York.

Advokater har nu tagit sig an deras fall – och stämmer Donald Trump och USA:s regering, skriver CNN.

De två irakierna greps när de anlände New York på fredagen. De ska ha blivit garanterade visum i landet.

Resenärer vid JFK-flygplatsen i New York på lördagen.Foto: Andrew Kelly / REUTERS X02844

Jobbade för USA i tio år – greps

Enligt New York Times är en av de gripna Hameed Khalid Darweesh – som har jobbat för USA:s regering i Irak i tio år. Den andre, Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, ska ha kommit till USA från Stockholm för att ansluta sig till sin fru och son i landet.

Hameed Khalid Darweesh släpptes senare på lördagen, rapporterar flera medier.

 

 

 

 

Immigrationsadvokater säger nu att otaliga personer hålls i förvar olagligt, skriver Reuters. Få vet vad de nya reglerna egentligen innebär – och hundratals passagerare befann sig också i luften på väg till USA när den verkställande ordern skrevs under.

I morse svensk tid ska två iranska studenter som doktorerar i Sverige ha tvingats lämna landet.

– Vi pratar om runt 300 000 människor i Sverige som kommer påverkas av det här om de vill till USA, säger Trita Parsi, statsvetare och ledare för nationella iransk-amerikanska rådet i Washington.

 

LÄS MER: Statsvetaren: 300 000 svenskar kan drabbas

 

Familj nekades komma ombord

Samtidigt har en hel familj på väg från Kairo i Egypten stoppats på flygplatsen – och nekats att flyga till USA. Det ska röra sig om ett gift par och deras två barn som nekats komma ombord på ett Egyptair-flyg till New York, skriver AFP.

Enligt Reuters nekades ytterligare en irakier och en person från Jemen att komma ombord. De dirigerades i stället om till plan tillbaka till sina hemland – trots giltiga visum i USA, säger källor vid flygplatsen till Reuters.

Folk med greencard förhörda

Även personer med greencard i USA har stoppats och förhörts i flera timmar på flygplatser. Och personer med dubbla kanadensiska och iranska medborgarskap nekades gå ombord plan från Kanada till USA, skriver Reuters.

– Det här är folk som kommer in lagligt. De har jobb här och de har fordon här, säger immigrationsadvokaten Mana Yegani till nyhetsbyrån.

Hon fortsätter:

– Bara för att Trump skrev under något klockan sex på kvällen har saker kraschat. Det är skrämmande.

 

LÄS MER: Donald Trump och Putin har talat i telefon

 

Ett av de länder som drabbas av USA:s nya regler är Iran – som lovar att ge igen med samma mynt. Landet har kallat visumstoppet för "en öppen skymf mot den muslimska världen och den iranska nationen".

Enligt statlig media ska nu Iran vidta "lämpliga konsulära, rättsliga och politiska åtgärder", rapporterar The Guardian.

UD hänvisar till amerikanska myndigheter

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, skriver på Twitter att hon är djupt oroad över USA:s beslut. "Skapar misstro mellan folk", skriver hon.

 

 

 

 

Svenska UD hänvisar till USA:s ambassad om man har frågor om resor från Sverige till USA.

– När det handlar om nya visumregler måste man i första hand vända sig till det land man ska resa till, i det här fallet till de amerikanska myndigheterna, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.

 

 

 

 

På Twitter uppmanar Kellyanne Conway, rådgivare till Trump, folk att vänja sig vid detta.

"USA:s president är en man av handling och inverkan. Löften utlovas, löften hålls. En chock för systemet. Och han har bara börjat", skriver hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik
Till Expressens startsida

Mest läst i dag