Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplatsen på Gran Canaria stängd igen

Britt-Marie Eriksson är fast på flygplatsen på Gran Canaria.
Oskar och Catharina Rudolphson försöker sova i en soffa på flygplatsen.Foto: Privat
Flera resenärer är missnöjda med informationen. Här syns Milo, Ebba och Tom Karlsson Christiansen – som reser med Apollo – och Catharina och Oskar Rudolphson, Olav Forsman och Tobias och Mikael Franzén som reser med Ving.Foto: Privat
Mats Linderholm har fått sms från Apollo där de skriver: ”Vi har just nu ingen information om när flygen kommer att gå”.Foto: Privat
Hundratals svenskar är fast på flygplatsen på Gran Canaria, och många har varit tvungna att övernatta där – och kan bli det ännu en natt.Foto: ANGEL MEDINA G. / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Att flyg varken kan lyfta eller landa beror på en sandstorm. Även Teneriffa påverkas.Foto: ANGEL MEDINA G. / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Så här ser det ut i sandstormen på Gran Canaria.Foto: Läsarbild
Rese- och flygbolagen jobbar på att fixa fram hotell till sina resenärer, men det är fullt på många ställen.Foto: Läsarbild
1 / 8

Flygplatsen på Gran Canaria stängde på söndagen – igen.

Hundratals svenskar resenärer sitter strandade ännu en natt och det är oklart när de får flyga hem.

– Vi lär få sova på flygplatsen igen, säger Mats Linderholm, 53.

På lördagseftermiddagen stängdes flygplatsen i Las Palmas på Gran Canaria på grund av en sandstorm. Hundratals svenskar som skulle flyga hem till Sverige blev fast.

På söndagen var det tänkt att flera av resenärerna skulle få åka hem – men på söndagseftermiddagen stängde flygplatsen igen.

Den var sen stängd hela dagen.

– Inga flyg kan lyfta eller landa. Det beror på sandstormen. Vi vet inte hur länge det kommer att vara stängt, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Hundratals svenskar fast på Gran Canaria

Ving har 370 resenärer på plats på Gran Canaria, som ska till Arlanda.

– Vi avvaktar läget och håller våra resenärer uppdaterade, säger Charlotte Hallencreutz.

Samtidigt har ett Vingflyg på väg ner till Gran Canaria landat på grannön Teneriffa, där 388 passagerarna sen fått sitta och vänta på att transporteras över. De var fast i Portugal natten mellan lördagen och söndagen, och det är oklart när de får komma till Gran Canaria.

Även på Teneriffa har flygplatsen varit stängd under söndagen.

https://twitter.com/controladores/status/1231585190138580993

Apollos gäster måste stanna kvar

Apollo har cirka 300 resenärer fast på Gran Canaria.

De ska flyga hem med chartrade plan från Norwegian och SAS – tidigast under måndagen.

– Vi jobbar hårt för att alla våra gäster ska få hotell i natt, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

Flera resenärer har sovit på flygplatsen på grund av brist på hotell – och brist på information. En av dem är Mats Linderholm, 53, som flyger med Apollo.

– Vi har sovit på flygplatsen och lär få göra det igen, säger han.

När Expressen pratar med honom på söndagseftermiddagen är han kvar på flygplatsen och säger att den är ”jättefull” med folk.

– Så det blir nog lika smockfullt i natt som i går om de inte hittar lösningar. Då låg vi nästan på varandra, säger Mats Linderholm.

Catharina sov på flygplatsen

Även Catharina Rudolphson, 55 – som flyger med Ving – har tillbringat natten på flygplatsen i Las Palmas. När Expressen pratar med henne på söndagseftermiddagen har hon varit där i 25 timmar.

– Klockan tolv i natt fick vi erbjudande om ett rum för två personer men vi är fem så vi tackade nej. Sen fick vi erbjudande om två rum för fyra personer, men då hade vi behövt lämna den femte så vi tackade nej igen, säger hon.

– Vi sa att vi kunde sova alla i ett eller två rum men det var helt omöjligt.

Enligt Catharina Rudolphson är det ännu mer sand i luften under söndagen än lördagen.

– Så vi försöker ordna hotellrum till i kväll men när vi ringer hotellen kan de inte ens svara om det finns rum eller inte, säger hon.

Resenärer: ”Får ingen information”

Både hon och Mats Linderholm är missnöjda med informationen från Ving och Apollo.

– De kan inte säga något och de vet inget.

– För de som har barn är det för jäkligt här. Man får ingen information och det finns bara smörgåsar och Burger King att äta, säger Catharina Rudolphson.

Mats Linderholm:

– Vi får väldigt lite information, kan jag säga.

Flera resenärer Expressen varit i kontakt med tycker att informationen från alla bolag är under all kritik.

Norwegian har ställt in flyg

Även Norwegian har hundratals resenärer på plats.

Andreas Hjørnholm, pressansvarig på Norwegian Skandinavien, säger att flygbolaget har åtta plan på marken i Las Palmas, som alla skulle lyfta med cirka 180 passagerare i varje till Sverige, Norge och Danmark.

Han vet nu inte när de kan lyfta.

– Vi försöker ta så god hand om våra passagerare som möjligt men det är ett stort pussel som ska lösas och bitarna ändras hela tiden, säger han.

– Det här berör inte bara oss utan nästan alla flygbolag i Europa. Så det har varit svårt att få information och informationen ändras hela tiden.

Norwegian beslutade att under söndagen stoppa alla sina flyg ner till Gran Canaria. Man har också varit tvungen att säkerhetskontrollera planen som står på marken i Las Palmas, efter att de stått ute i en sandstorm.

– Jag förstår den frustration passagerarna kanske känner, men säkerheten är vår högsta prioritet, säger Andreas Hjørnholm.

Kan era passagerare få tillbringa ännu en natt på Gran Canaria?

– Ja, så kan det mycket väl bli.

SAS: ”En mycket krävande situation”

Vad gäller SAS har fem flyg på väg till Teneriffa från fem skandinaviska städer, däribland Göteborg och Köpenhamn, tvingats vända om under söndagen. Ett annat flyg, från Göteborg, fick under lördagen gå ner i Portugal och det vänder under söndagen tillbaka.

Samtidigt står sex SAS-flyg – varav två ska till Stockholm – på marken på Gran Canaria, och de kan som tidigast lyfta under måndagen.

– Vi rekommenderar passagerare som är på flygplatsen att själva söka övernattning, säger SAS presschef John Eckhoff i ett mejl.

Han fortsätter:

– Våra medarbetare kommer att hjälpa till, men det är mycket svårt att hitta ledig övernattningskapacitet, eftersom många passagerare drabbats av sandstormen. Vi har stor förståelse för att det finns behov av mer information och jobbar hårt för att hitta lösningar.

– Det har varit en mycket krävande situation med många människor som behöver hjälp.

Kurt strandsatt i Faro: ”Har tillbringat natten här”

Sandstorm drabbar resenärer till Kanarieöarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.