Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flygplatsbombaren i vitt kan vara gripen

Mannen med hatten har jagats efter terrordådet. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Människor evakueras efter bombdådet på flygplatsen.

Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mannen kan ha gripits i torsdags. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Mohamed Abrini, 31, har tidigare pekats ut som mannen i vitt.

Nya uppgifter tyder på att den man som greps i torsdags kan vara den tredje mannen på flygplatsfotot.

Han pekas ut i en vittneskonfrontation av en taxichaufför, enligt belgiska medier.

Samtidigt delges ytterligare två personer misstanke om terrorbrott, uppger de belgiska åklagarna.

En planerad hyllningsmarsch för offren har ställts in, på grund av säkerhetsläget i Bryssel.

Enligt tidningen Le Soir har mannen, som uppges heta Fayçal Cheffou, häktats under fredagen. Taxichauffören som körde de tre männen som syns på flygplatsfotot, ska ha identifierat honom vid en vittneskonfrontation.

Faycal Cheffou nekar till anklagelserna och hävdar att han inte har något med saken att göra. Samtidigt ska han vara motvillig till att medverka i utredningen, rapporterar Het Nieuwsblad.

Nekar till anklagelserna

Faycal Cheffou ska alltså vara den eftersökte mannen i vit jacka och fiskarhatt på fotot. Men det har under de senaste dygnen kommit motstridiga uppgifter om den saken. Expressen har tidigare rapporterat att mannen ska ha pekats ut som den efterlyste Paris-terroristen Mohamed Abrini. Uppgifterna om Abrinis inblandning i Brysselattackerna har inte bekräftats av belgiska åklagarmyndigheten.

LÄS MER: Terroristerna bakom attackerna i Bryssel

Flera belgiska medier uppger att Cheffou arbetar som journalist. Han ska ha gripits tillsammans med två andra män i närheten av den federala åklagarens kontor, rapporterar Reuters. Inga vapen eller sprängämnen ska ha hittats vid en husrannsakan av hans hem, rapporterar AP.

Belgiska åklagare har inte bekräftat att han ska vara mannen på flygplatsfotot.

Tre anklagas för terrorbrott

Tre män delges nu formellt misstanke om terrorbrott, rapporterar AP och hänvisar till ett uttalande från de belgiska åklagarna på lördagen.

Faycal Cheffou misstänks för terrormord och försök till terrormord. Ytterligare två män, "Aboubakar A." och "Rabah N.", misstänks också för deltaktighet i terrorgruppen.

Sedan i torsdags har nio personer arresterats i Belgien och två i Tyskland för kopplingar till attentatsmännen bakom Brysselattackerna.

Inställd manifestation

Anhöriga och sörjande planerar en marsch i Bryssel för att hedra offren. Men under lördagseftermiddagen gick Belgiens inrikesminister Jan Jambon ut med vädjan till organisatörerna om att ställa in marschen, rapporterar AP.

– Vi förstår att alla vill uttrycka sina känslor, säger han, men hänvisar i sin vädjan till att polisen skulle ansträngas ytterligare om den genomförs.

Kort därefter beslutade arrangörerna att skjuta upp manifestationen.