Mannen med hatten har jagats efter terrordådet. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNMannen med hatten har jagats efter terrordådet. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Mannen med hatten har jagats efter terrordådet. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor evakueras efter bombdådet på flygplatsen. Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNMänniskor evakueras efter bombdådet på flygplatsen. Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Människor evakueras efter bombdådet på flygplatsen.

 Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mannen kan ha gripits i torsdags. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Peter Dejong/AP/TTMannen kan ha gripits i torsdags. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Mannen kan ha gripits i torsdags. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Peter Dejong/AP/TT
Mohamed Abrini, 31, har tidigare pekats ut som mannen i vitt.Mohamed Abrini, 31, har tidigare pekats ut som mannen i vitt.
Mohamed Abrini, 31, har tidigare pekats ut som mannen i vitt.

Flygplatsbombaren i vitt kan vara gripen

Publicerad

Nya uppgifter tyder på att den man som greps i torsdags kan vara den tredje mannen på flygplatsfotot.

Han pekas ut i en vittneskonfrontation av en taxichaufför, enligt belgiska medier.

Samtidigt delges ytterligare två personer misstanke om terrorbrott, uppger de belgiska åklagarna.

En planerad hyllningsmarsch för offren har ställts in, på grund av säkerhetsläget i Bryssel.

Enligt tidningen Le Soir har mannen, som uppges heta Fayçal Cheffou, häktats under fredagen. Taxichauffören som körde de tre männen som syns på flygplatsfotot, ska ha identifierat honom vid en vittneskonfrontation.

Faycal Cheffou nekar till anklagelserna och hävdar att han inte har något med saken att göra. Samtidigt ska han vara motvillig till att medverka i utredningen, rapporterar Het Nieuwsblad.

Nekar till anklagelserna

Faycal Cheffou ska alltså vara den eftersökte mannen i vit jacka och fiskarhatt på fotot. Men det har under de senaste dygnen kommit motstridiga uppgifter om den saken. Expressen har tidigare rapporterat att mannen ska ha pekats ut som den efterlyste Paris-terroristen Mohamed Abrini. Uppgifterna om Abrinis inblandning i Brysselattackerna har inte bekräftats av belgiska åklagarmyndigheten.

LÄS MER: Terroristerna bakom attackerna i Bryssel

Flera belgiska medier uppger att Cheffou arbetar som journalist. Han ska ha gripits tillsammans med två andra män i närheten av den federala åklagarens kontor, rapporterar Reuters. Inga vapen eller sprängämnen ska ha hittats vid en husrannsakan av hans hem, rapporterar AP.

Belgiska åklagare har inte bekräftat att han ska vara mannen på flygplatsfotot.

Tre anklagas för terrorbrott

Tre män delges nu formellt misstanke om terrorbrott, rapporterar AP och hänvisar till ett uttalande från de belgiska åklagarna på lördagen.

Faycal Cheffou misstänks för terrormord och försök till terrormord. Ytterligare två män, "Aboubakar A." och "Rabah N.", misstänks också för deltaktighet i terrorgruppen.

Sedan i torsdags har nio personer arresterats i Belgien och två i Tyskland för kopplingar till attentatsmännen bakom Brysselattackerna.

Inställd manifestation

Anhöriga och sörjande planerar en marsch i Bryssel för att hedra offren. Men under lördagseftermiddagen gick Belgiens inrikesminister Jan Jambon ut med vädjan till organisatörerna om att ställa in marschen, rapporterar AP.

– Vi förstår att alla vill uttrycka sina känslor, säger han, men hänvisar i sin vädjan till att polisen skulle ansträngas ytterligare om den genomförs.

Kort därefter beslutade arrangörerna att skjuta upp manifestationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag