Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplats blockeras efter dom mot katalanska separatister

Se de kaosartade scenerna på gatorna i Barcelona.
Demonstranter försöker blockera El Prat-flygplatsen i Barcelona.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
El Prat-flygplatsen i Barcelona.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
El Prat-flygplatsen i Barcelona.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals person gick ut på gatorna för att demonstrera i Barcelona.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Spaniens högsta domstol dömde på måndagen nio katalanska separatistledare till långa fängelsestraff för deras inblandning i självständighetsrörelsen 2017.

Tusentals människor i Barcelona demonstrerar mot domarna och har delvis blockerat flygplatsen El Prat – där minst 110 flygningar har fått ställas in. 

Svensken Erik Vackholt, 21, hamnade mitt i kaoset och filmade allt. 

– Kravallpoliser kom springande och slog ned människor med sina batonger. De misstog mig för en upploppsmakare och slog mig i ryggen, säger han. 

De nio separatistledarna dömdes till mellan nio och 13 år i fängelse för deras delaktighet i den enligt Spanien olagliga självständighetsomröstningen 2017. Ytterligare tre aktivister dömdes också till böter, enligt BBC.

Samtidigt utfärdades en arresteringsorder för den tidigare katalanska presidenten Carles Puigdemont som bor i Belgien.

Stora demonstrationer i Barcelona

Beslutet i Högsta domstolen fick många katalaner att ta sig ut på gatorna för att protestera. I Barcelona protesterar tusentals människor. 

Erik Vackholt gör praktik i Barcelona och gick ut på en av de största gatorna, Via Laietana, i staden för att titta på demonstrationerna. Han möttes av kaos – och filmade allt.   

– Det var smockfullt med människor längs en två kilometer lång sträcka. De bryter sig in i butiker och folk blir nedskjutna med gummikulor. Jag stod där och tittade och helt plötsligt vänder hela folkmassan om och börjar springa. Sedan kom kravallpoliser med batonger springande och började slå ner människor, säger Erik Vackholt. 

Erik Vackoholt är på plats i Barcelona och berättar om hur folk bryter sig in i butiker och blir nedskjutna med gummikulor.Foto: Läsarbild
”Jag stod där och tittade och helt plötsligt vänder hela folkmassan om och börjar springa”, säger Erik Vackholt.Foto: Läsarbild
Erik berättar hur kravallpoliser kom springande och började slå ner människor.Foto: Läsarbild
Poliser med batonger.Foto: Läsarbild
Erik Vackholt bor i Barcelona och blev vittne till demonstrationerna.Foto: Privat

Han filmade händelsen och när polisen såg det kom en av dem springande mot honom. 

– Jag började springa därifrån och då fick jag ett batongslag i ryggen, säger han. 

Aktivister blockerar ingångar vid flygplatsen

Vid flygplatsen El Prat har aktivister blockerat ingångarna vilket skapar kaos för personal och passagerare.

El Pais rapporterar att vägarna till flygplatsen har blockerats och att turister hindras av demonstranterna från att lämna tunnelbanan och ta sig in till avgångshallarna.

Svenska Annelie Sjöberg var på väg tillbaka till Stockholm efter en helg i Barcelona när hon hamnade mitt i kaoset på flygplatsen.

– Det är otroligt många demonstranter utanför terminalbyggnaden och fullt med poliser. Men de är trevliga fortfarande. De började bygga barrikader mellan parkeringshuset och själva terminalen, säger Annelie Sjöberg.

Efter att det tagit nästan tre timmar att ta sig till flygplatsen med taxi och tåg, en resa som vanligtvis tar 30 minuter, missade hon och pojkvännen flyget och tvingades köpa nya biljetter.

– Nu sitter vi på golvet och väntar med alla andra, det är jättemånga som missat flyg och är fast. Det blir väl att sova här till flyget går i morgon.

Även bussarna mellan flygplatsens terminaler påverkas av blockaden, berättar Annelie Sjöberg som fick gå sträckan som tog nära en timme.

Minst 110 flygningar har fått ställas in under måndagen och ytterligare 20 ställs in på tisdagen, skriver flygplatsoperatören Aena på Twitter.

https://twitter.com/AP_Europe/status/1183790745133768706

Spansk polis drabbade samman med demonstranterna på flygplatsen när de försökte öppna upp den igen, enligt AP.

Minst 78 personer har skadats lindrigt, de flesta vid flygplatsen, enligt El Pais.

Gator blockerades av katalanska demonstranter

Flera gator i centrala Barcelona och vägar runtom i Katalonien blockerades också av demonstranterna, enligt Reuters.

– Vi måste mobilisera och stå upp för de dömda på ett sätt som som får en påverkan, genom att stänga flygplatser och stationer, men alltid undvika våld, säger en demonstrant till nyhetsbyrån AFP.

Polisen försökte skingra demonstranter utanför flygplatsen El Prat i Barcelona.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det katalanska parlamentet utlyste i oktober 2017 en folkomröstning om självständighet för den spanska regionen. Spanien godkände aldrig omröstningen och det inleddes brottsutredningar mot flera separatistledare och aktivister.

Under veckan som ledde fram till de fällande domarna har flera katalanska aktivistgrupper trappat upp sin verksamhet. Den nybildade plattformen Tsunami Democràtic (Demokratisk Tsunami) har uppmanat till demonstrationer och i helgen protesterade hundratals människor i Barcelona.

Uppdatera dig på de senaste nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.