Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplansvrak hittat  i Vättern – efter 76 år

Vraket som hittades på Vätterns botten.
Foto: WecOcean
Ett finskt flygplan av samma modell som det som kraschade i Vättern.
Foto: Wikimedia commons

Den 23 juli 1937 störtade det i Vättern. Sedan dess har bombflygplanet varit försvunnet – men nu har det hittats av ett dykarteam.

– Vi sökte i två år, sedan kom det två nya dykare och hjälpte till – de hittade planet första dagen, säger Erik Rådström som är med i dykarteamet.

Sommaren 1937 gav sig navigatören Gösta W Lilja och piloten Stig O Carlsson upp i luften för att träna målskytte med sin Fokker CV-E, ett lätt bomb- och spaningsflygplan.

Men när svenskarna dök mot målflotten bröts motorn loss och slog sönder ett vingpar. Lilja lyckades enligt Aftonbladet kasta sig ut från planet, men fallskärmen vecklades inte ut i tid och han dog när han slog i Vätterns vattenyta. Piloten Stig O Carlsson följde med planet ner i djupet.

Hittades på första försöket

Flera draggningar gjordes, men varken piloten eller flygplanet hittades. I 76 år har planets öde varit en gåta. Men, i somras hittades planet på 60 meters djup av ett dykarteam.

– Vi fick höra om det här planet och det har gått massa rykten. Så vi bestämde oss för att söka efter det. Vi sökte i två år, sedan kom det två nya dykare, Sven Becker och Christer Wigren, och hjälpte till – de hittade planet första dagen, säger Erik Rådström som är med i dykarteamet, till Expressen.

Piloten kvar i vraket

Det visade sig att bombplanet legat alldeles intill en stor, lodrät bergvägg. Piloten Stig O Carlsson sitter fortfarande kvar i sätet.

– Han följde med ner när det störtade och har blivit kvar där. Man ser inget skelett, kläderna täcker det mesta av honom, säger Rådström.

Förvarsmakten har tagit ett beslut om att inte bärga vare sig piloten eller flygplanet. Carlsson har inga släktingar som gjort anspråk på kroppen och myndigheten bedömer att sannolikheten för att obehöriga besöker vraket är låg. Därför ses fyndplatsen som gravplats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.