Här ser man två personer gå igenom säkerhetskontrollen med datorn, där man tror att bomben blev insmugglad.Här ser man två personer gå igenom säkerhetskontrollen med datorn, där man tror att bomben blev insmugglad.

Här ser man två personer gå igenom säkerhetskontrollen med datorn, där man tror att bomben blev insmugglad.

Bomben som exploderade ombord på ett passagerarplan från Somalia var inbyggd i en bärbar dator – som kom genom säkerhetskontrollen med hjälp av två flygplatsarbetare, misstänker utredarna. Foto: APBomben som exploderade ombord på ett passagerarplan från Somalia var inbyggd i en bärbar dator – som kom genom säkerhetskontrollen med hjälp av två flygplatsarbetare, misstänker utredarna. Foto: AP
Bomben som exploderade ombord på ett passagerarplan från Somalia var inbyggd i en bärbar dator – som kom genom säkerhetskontrollen med hjälp av två flygplatsarbetare, misstänker utredarna. Foto: AP
Hålet i planet från insidan. Foto: Awale Kullane/APHålet i planet från insidan. Foto: Awale Kullane/AP
Hålet i planet från insidan. Foto: Awale Kullane/AP
På övervakningsfilmer som nyligen har offentliggjorts kan man se hur två män lämnade över en bärbar dator till en annan man – den som nu misstänks vara den person som smugglade in bomben på planet och såg till att den detonerade. Foto: APPå övervakningsfilmer som nyligen har offentliggjorts kan man se hur två män lämnade över en bärbar dator till en annan man – den som nu misstänks vara den person som smugglade in bomben på planet och såg till att den detonerade. Foto: AP
På övervakningsfilmer som nyligen har offentliggjorts kan man se hur två män lämnade över en bärbar dator till en annan man – den som nu misstänks vara den person som smugglade in bomben på planet och såg till att den detonerade. Foto: AP
Efter bara 20 minuter uppe i luften exploderade bomben – och slog upp ett hål i flygplanskroppen. Foto: Awale Kullane/APEfter bara 20 minuter uppe i luften exploderade bomben – och slog upp ett hål i flygplanskroppen. Foto: Awale Kullane/AP
Efter bara 20 minuter uppe i luften exploderade bomben – och slog upp ett hål i flygplanskroppen. Foto: Awale Kullane/AP

Flygplansbomb var inbyggd i bärbar dator

Publicerad

Bomben som exploderade ombord på ett passagerarplan från Somalia var inbyggd i en bärbar dator.

Nu kommer helt nya uppgifter:

Datorn lyckades gå igenom säkerhetskontrollen med hjälp av två flygplatsarbetare – som sedan lämnade över väskan till bombmannen, enligt misstankarna, rapporterar CNN.

Det somaliska flygbolaget Daallo Airlines flight 159 lyfte från Aden-flygplatsen i Mogadishu i Somalia mot Djibouti den 2 februari.

Men flygningen slutade i ett explosionsdrama

Nu kommer nya uppgifter fram, enligt CNN:

På övervakningsfilmer som nyligen har offentliggjorts kan man se hur två män lämnade över en bärbar dator till en annan man – den som nu misstänks vara den person som smugglade in bomben på planet och såg till att den detonerade.

En av männen ska ha haft en officiell säkerhetsjacka, enligt landets säkerhetstjänst Nisa, på sig.

Polisen misstänker att det finns ett samband mellan säkerhetsmännen på flygplatsen och flygplansbombaren. Genom säkerhetsmännens hjälp lyckades väskan sedan passera genom hela säkerhetskontrollen och undvika upptäckt i röntgenmaskinen, misstänker utredarna.

Exploderade efter 20 minuter

Efter bara 20 minuter uppe i luften exploderade bomben – och slog upp ett hål i flygplanskroppen.

Den misstänkte bombmannen, en somalisk medborgare, sögs ur planet och hans kropp återfanns senare nära Mogadishu.

Två personer skadades dessutom vid detonationen. Piloten lyckades, trots explosionen, att vända planet. Två svenska soldater befann sig också ombord, men var fysiskt oskadda, men skärrade, vid landningen.

– Lyckligtvis var styrkontrollerna inte skadade så jag kunde vända och landa på flygplatsen. Något liknande har inte hänt under hela min karriär, har piloten Vladimir Vodopivec berättat för serbiska Blic.

Datorns tangentbord slets loss vid explosionen. Tangentbordet och den väska som datorn förvarades i var bara delvis skadade. De finns nu hos utredarna och är viktiga pusselbitar i utredningen, enligt CNN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag