Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplanet försvann - fem personer saknas

Foto: Hans Olof Utsi / Scanpix
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Foto: Göran Landström
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Foto: Fredric Alm / Scanpix
Arkivbild.Foto: Hovtun, Lars Magne
Foto: Thorvald Burman
Foto: Thorvald Burman
Foto: Thorvald Burman
1 / 14

Ett Herculesplan på väg från Norge till Kiruna med fem passagerare har försvunnit spårlöst och befaras ha störtat i Lapplandsfjällen.

Torsdags sökinsats har inte gett något resultat - och på natten avslutas eftersök med helikoptrar.

- Det är svåra förhållanden. 20 meters sikt och uppåt 20 sekundmeter i vindbyarna, säger Christer Haglund, presstalesman på flygräddningscentralen.

FAKTA

De saknade:

• Ståle Garberg

• Truls Ørpen

• Bjørn Yngvar Haug

• Siw Robertsen

• Steinar Utne

Hercules C-130 J

Hercules C-130 J är ett transportflyg som tillverkas av amerikanska Lockheed Martin.

Planet har fyra turbopropmotorer. Vingspannet är 40,4 meter.

Herculesplanet har en marschfart på 657 km/h. Marschhöjden är omkring 8 000 meter.

Räckvidden med last är 4 600 km. Det finns över 40 olika varianter av Herculesplan i fler än 60 länder.

Cold Response 2012

Militärövningen Cold Response 2012 i Norge pågår den 12–21 mars. Övningen är den största som Norge genomfört på tio år. 16 300 soldater från 14 länder deltar.

Länderna som deltar är Norge, Sverige, Finland, Danmark, Kanada, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Lettland, Tyskland, Belgien, Spanien, Irland samt USA. Även representanter för Nato deltar.

Övningarna genomförs främst på norskt territorium, främst mellan Harstad, Narvik och Tromsö. Även svenskt territorium utnyttjas.

Trupperna tränar på att agera "i ett krisområde, där trupperna ska hantera allt från högintensiv krigföring till terrordåd och massdemonstrationer" enligt det norska försvaret. (TT-NTB)

Det norska fraktflygplanet var del i en militärövning i Nordnorge. Herculesplanet var tomt och på väg från Evenes i Norge till Kiruna för att hämta upp personal och material.

Enligt flygräddningscentralen så tappade flygplanet kontakt med Kirunas flygplats drygt åtta mil väster om staden klockan 14.43. Sedan dess har det varit spårlöst försvunnet.

Fyra män och en kvinna ombord

Fem norska besättningsmän fanns ombord på planet, fyra män och en kvinna. På torsdagskvällen offentliggjordes deras namn och enligt det norska försvaret har deras anhöriga underrättats.

– Vi vet inte tillståndet vare sig för flygplanet eller dem som är ombord. Men vi letar efter ett störtat flygplan, säger överstelöjtnant John Espen Lien, presstalesman för det norska försvarets operativa högkvarter, till norska VG.

"Använder alla tillgängliga resurser"

Helikoptrar och flygplan från flera länder skickades upp för att söka efter planet - men utan resultat.

Enligt flygräddningscentralen är det troliga området där planet har kraschat mellan Kebnekaise och Kiruna. Det förekom tidigare uppgifter om att en nödsignal uppfattats, men det har visat sig vara felaktigt.

– Vi letar i hela sträckan mellan Kebnekaise och Kiruna och rätt så brett. Man tar ut svängningarna eftersom det inte finns någon given linje mellan platserna, säger Mathias Hansson, stabsmedlem på flygräddningscentralen.

"Sök med personal på marken"

Nu under natten har eftersök med helikoptrar avbrutits, och just nu är det bara markpersonal med skotrar och bandvagnar ute.

– Det blir i huvudsak sök med personal på marken, vädret är för dåligt för helikoptrar att flyga, det är för stor risk för dem. Ett norskt flygplan kommer att vara kvar som sambandslänk och för spaning, säger Jonas Sundin, räddningsledare på flygräddningscentralen.

– Militär, fjällräddning och räddningstjänst kommer att röra sig i terrängen och försöka ta sig till positioner som vi vill undersöka som helikoptrarna inte har kunnat ta sig till. Det stora problemet är att vi inte har fått någon nödsignal.

Förhållandena i området är mycket svåra. Förutom kraftig vind, uppåt 20 sekundmeter i vindbyarna, är sikten mycket dålig.

– Det låga molntäcket gör det problematiskt. Just nu ligger molnbasen på 1 500 fot, knappt 500 meter, och Kebnekaises topp ligger på över 2 000 meter vilket betyder att i stort sett hela sökområdet är inbäddat i ett molntäcke. Vi har fått rapporter om att sikten är 20 meter, säger Christer Haglund, presstalesman på flygräddningscentralen.

Klockan 05.50 går solen upp i Kiruna.

– Då återupptar vi eftersöket med helikoptrarna. Den starka vinden är inget problem, det är som sagt den dåliga sikten i området och risken för nedisning av rotorbladen.

Herculesplanet var del i militärövningen Cold Response som pågår nu i Nordnorge där förband från Sverige och flera andra länder i Europa och Nordamerika deltar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.