Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplan släpper mat – till svältande djur i Australien

Kängurubebisen hittades övergiven – bara meter från lågorna.
En miljard djur kan ha dött under bränderna i Australien.Foto: Matt Kean / Twitter

Som ett resultat av bränderna i Australien kom ett larm om att en miljard djur kan ha dött. Nu släpper flygplan tusentals kilo last med morötter och potatis till svältande djur, skriver Daily Mail.

Efter en lång tids bränder i Australien har delstaten New South Wales infört en operation vid namnet ”Rock Wallaby” (klippkänguruer på svenska, red. anm.) Ett initiativ som går ut på att förse de svältande djuren med mat. 

Initiativet har resulterat i tusentals kilon med bland annat morötter och sötpotatis, som är ämnade främst för delstatens klippkänguruer. Redan innan bränderna utbröt var djuret under risk för utrotning på grund av förstörelse av deras hemmamiljöer. 

Dålig tillgång till mat

New South Wales miljöminister Matt Kean menar att även om djuren har lyckats fly från bränderna så saknar de en källa till föda.

– Kängurus brukar ofta överleva själva branden, men sedan är de strandade med en liten mängd naturlig mat eftersom bränderna förstör vegetationen runt deras klippiga habitat, säger ministern. 

Här släpps morötter från ett flygplan.Foto: Matt Kean / Twitter

Håller koll på djuren

Operation ”Rock Wallaby” har pågått under de senaste veckorna i olika markområden i delstaten, och har totalt släppt 2 200 kilo mat. 

Maten släpps från flygplan.

– När vi kan ska vi också sätta upp kameror för att övervaka deras upptagning av maten, antalet djur och vilken variation av djur som finns där, säger minister Matt Kean.

 Se förödelsen efter bränderna 

På flygbilder får man en överblick av de enorma bränderna som härjar i Australien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.