Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplan kraschade – kvarlevor har hittats

CNN Indonesia rapporterar att fiskare som befinner sig i olycksområdet påträffat vrakdelar.
Här tappade flygledningen kontakten med planet.
Foto: Google maps
Kontakten med planet förlorades över Javasjön.
Foto: Google maps
Delar som tros tillhöra det planet.
Foto: Twitter

Ett indonesiskt inrikesflygplan kraschade i havet några minuter efter start på lördagsmorgonen.

Ombord fanns 62 personer, samtliga indonesier, enligt Reuters.

Vrakdelar och kvarlevor hittades under natten mot söndag, rapporterar AP.

Planet, som är av modellen Boeing 737-500, lyfte från Jakarta vid 07.30 på lördagsmorgonen, svensk tid. Planet skulle till staden Pontianak på västra Borneo, enligt South China Morning Post. 

Fyra minuter efter avgång tappade myndigheter i Indonesien kontakten med flygplanet – flight SJ182 – som också försvann från flygradarn.

– Just nu undersöker vi ärendet och tittar på koordinaterna tillsammans med Basarnas [de som har sök- och räddningsuppdraget, reds. anm.]. Vi lämnar mer information så fort det sker någon utveckling, säger Adita Irawati från det indonesiska transportdepartementet.

62 personer ombord

Planet flögs av Sriwijaya Air och hade 62 personer ombord, varav 56 var passagerare. Det ska ha fallit 3 000 meter på 60 sekunder, enligt flygdatatjänsten Flightradar24. 

Sista noterade positionen är 76 meter över Javasjön.

Sriwijaya Airs vd uppger att flygplanets avfärd försenades 30 minuter på grund av ”kraftigt regn”, skriver South China Morning Post.

https://twitter.com/flightradar24/status/1347850078644563969

Kvarlevor hittades under natten mot söndag

Sky News skriver att räddningsteamet på plats påträffat misstänkta vrakdelar. CNN Indonesia rapporterar att fiskare som befinner sig i olycksområdet hittat delarna.

En räddningsledare säger att det fiskats upp bland annat kablar, säten och jeans. På bilder från olycksplatsen som publicerats i lokala medier syns fiskare med bråte och misstänkta vrakrester.

Indonesiska flottan uppger att man lokaliserat kraschplatsen, och att man skickat koordinaterna till alla fartyg i området, säger konteramiral Abdul Rashid enligt CNN.

Enligt en kapten inom kustbevakningen har en evakueringsdyna som tillhör ett Boeing 737 plan hittats i havet. Sent på lördagskvällen hade man dock inte hittat själva planet.

Kvarlevor hittades under natten mot söndag enligt AP.

Flygexpert: ”Brutits sönder”

Flygexperten Jan Ohlsson följer förloppet och säger i Expressen TV: 

– Det våldsamma förloppet tyder på någon form av explosion, antingen genom attentat eller materialutmattning som gjort att planet brutits sönder någonstans.

– Det troliga är att flygplanet bryts i smådelar när det når havet. Hamnar det på djupt vatten kan det här vara svårt att utreds Jag tror tyvärr inte att vi kommer se några överlevande.

Jan Ohlsson trycker på att indonesiska flygbolag generellt sett har problem med underhåll av sina plan. Han utesluter dock inte att den snabba nedstigningen beror på att piloterna tappat orienteringen och därigenom tappat kontrollen. Men han menar att de initiala uppgifterna talar för att så inte är fallet. 

Se också:

Jan Ohlsson: ”Någon form av explosion”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.