Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplan nära kollision under militärövning

Jas Gripen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/ALL OVER PRESS
Mirage.

Två flygplan var ytterst nära att kollidera under militärövningen Arctic Challenge förra året. Det visar en ny rapport från Statens haverikommission, rapporterar SR P4 Norrbotten.

Övningen hölls utanför Arvidsjaur i maj 2017 då det allvarliga tillbudet inträffade.

Fyra Jas Gripen-plan var på väg norrut tillbaka till flygbasen, samtidigt som två franska Mirageplan kom söderifrån efter en lufttankning.

Ett av de franska planen passerade då mycket nära ett av de svenska. Piloterna hade bara visuell kontakt precis innan passagen och ingen av dem gjorde någon undanmanöver, enligt haverikommissionens rapport.

Statens haverikommission har kommit fram till att händelsen bland annat berodde på att övningsledningen underskattat riskerna under övningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.