Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

176 döda efter flygkrasch i Iran

Det här vet vi om flygkraschen i Iran.
Flygplanet, en Boeing 737-800, var på väg till Ukrainas huvudstad Kiev.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
167 passagerare och nio besättningsmän var ombord på planet.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Minst 170 personer befaras ha dött.
Foto: MOHAMMAD NASIRI / AP TT NYHETSBYRÅN
Planet lyfte klockan 06.10 från Teheran.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera svenska medborgare var ombord på flygplanet.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT
”Det här är en tragisk händelse och våra tankar är med besättningen, passagerarna och deras familjer”, skriver Boeing på Twitter.
Foto: MOHAMMAD NASIRI / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Samtliga ombord, 176 människor, dog i flygkraschen i Iran i morse. 

Passagerarlistan avslöjar att 17 av dem var bosatta i Sverige. Bland de döda finns två barnfamiljer från Stockholmsområdet och ytterligare tio personer.

– Vi satte i gång UD:s krisorganisation direkt och man har jobbat hela dagen, säger utrikesminister Ann Linde till Expressen.

Kungahuset har gjort ett uttalande efter kraschen. 

”Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående”, säger kungen i ett uttalande.

Ett ukrainskt flygplan med 167 passagerare och nio besättningsmän lyfte klockan 06.10 på morgonen lokal tid från den internationella flygplatsen Imam Khomeini International Airport i Irans huvudstad Teheran. 

Enligt flygbolaget, Ukraine International Airlines, kraschade planet bara några minuter efter start. Alla ombord omkom. 

Flera svenskar ombord på planet

Passagerarlistorna som släppts av UIA har enligt bolaget kontrollerats mot vilka som faktisk klev på planet. Det visar att 17 personer bosatta i Sverige befann sig ombord.

För svensk polis och UD har det varit en svår uppgift att kontrollera hur många svenskar som fanns på planet. Enligt Expressens uppgifter beror svårigheterna på att en del är svenska medborgare, andra har dubbelt medborgarskap och ytterligare några är bosatta i Sverige men utan medborgarskap.

– Ett antal svenskar har förolyckats i flygkraschen i Iran. Vi arbetar intensivt med att få klarhet i antalet, säger UD:s presskommunikatör Buster Mirow Emitslöf till Expressen.

Passagerarlistorna visar att en barnfamilj med två barn och två vuxna från Stockholmsområdet finns med bland offren. Även två ensamkommande unga män från Afghanistan fanns ombord planet. Båda var bosatta i Småland.

En till en barnfamilj med mamma, pappa och barn som också är från Stockholmsområdet finns med på listan. 

Förutom dessa fanns ytterligare åtta personer bosatta i Sverige på planet enligt passagerarlistan, det handlar om:

Kvinna, 20, bosatt söder om Stockholm

Man, 19, bosatt i Uppsala län

Man, 18, bosatt norr om Göteborg

Man, 20, bosatt i Stockholm

Man, 21, bosatt i Gävle

Kvinna, 46, bosatt norr om Stockholm

Man, 60, bosatt norr om Stockholm

Man, 20, bosatt söder om Stockholm

Mamma, 37, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pappa, 40, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pojke, 7, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pojke, 9, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Mamma, 40, i familj 2. Det gifta paret med en tonårsdotter var medborgare i Iran men bodde sedan några år i Stockholmsområdet. Han arbetade som läkare och forskare. Hela familjen omkom i kraschen.
Foto: Helen Rasmussen
Flicka, 15, i familj 2. Det gifta paret med en tonårsdotter var medborgare i Iran men bodde sedan några år i Stockholmsområdet. Han arbetade som läkare och forskare. Hela familjen omkom i kraschen.
Foto: Helen Rasmussen
Pappa, 43, i familj 2. Det gifta paret med en tonårsdotter var medborgare i Iran men bodde sedan några år i Stockholmsområdet. Han arbetade som läkare och forskare. Hela familjen omkom i kraschen.
Foto: Helen Rasmussen
Kvinna, 20, bosatt söder om Stockholm. Hon kom till Sverige 2015. Under förra året sökte hon bidrag för att besöka sin familj som är kvar i Iran men nekades det trots att hon uppgav att det skulle vara bra för hennes välmående.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Småland. Invandrade till Sverige från Iran sommaren 2017. Är medborgare i Afghanistan. ”Han var alltid en glad skit”, säger en person i hans närhet. ”Jag såg att han skulle till Iran och skrev till honom att han väl kommer tillbaka, och han skojade och sa nej... och så blev det så här. Det är fruktansvärt”
Foto: Helen Rasmussen
Man, 19, bosatt i Uppsala. Den unge mannen kom från Afghanistan och folkbokfördes i Sverige 2018. Han bodde i Uppsala, där han gick i gymnasiet.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 18, bosatt norr om Göteborg. Invandrade från Afghanistan till Sverige i januari 2017. Svensk medborgare sedan 2018. Har inga anhöriga registrerade i Sverige.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Stockholm. Kom till Sverige i augusti 2017.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 21, bosatt i Gävle. Mannen kom från Afghanistan. Den unge mannen var ensamkommande från Afghanistan och bodde i Sverige sedan 2014. Han gick i gymnasiet och skulle ha tagit studenten nu i vår. En av hans tidigare lärare minns honom som en ambitiös elev.”Det var en kille som verkligen tog chansen och jobbade hårt. Han kom alltid på extrastödet som jag hade. Han fixade sommarjobb och han sålde grejer för att att samla in pengar till studentflaket”, säger läraren.”En väldigt bra kille. Det är jättetragiskt”, fortsätter läraren.
Foto: Helen Rasmussen
Kvinna, 46, bosatt norr om Stockholm. En av de omkomna är en 46-årig kvinna bosatt i Stockholmsområdet. Hon invandrade till Sverige 2007 och var svensk medborgare. Hon lämnar efter sig en dotter i tonåren.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 60, bosatt norr om Stockholm. En 60-årig man bosatt i Stockholmsområdet dog också i kraschen. Han hade bott i Sverige i nästan 40 år och var svensk medborgare. Mannen lämnar efter sig en son och en dotter, båda i tonåren.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Småland. Invandrade till Sverige från Afghanistan 2015. Är medborgare i Afghanistan. Har inga anhöriga registrerade i Sverige.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt söder om Stockholm. Invandrade till Sverige i oktober 2017.
Foto: Helen Rasmussen
1 / 17

För svensk polis har det inneburit ett svårt arbete med att sammanställa vilka som var ombord, men ett ännu svårare att behöva ge dödsbesked till ett stort antal anhöriga.

En del av dem togs om hand av svenska myndigheter på Arlanda på onsdagen.

Räddningsarbetare vid vrakdelarna från planet.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
En anställd från Ukraine International Airlines under presskonferensen i Kiev efter kraschen.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flygplanets två svarta lådor har hittats.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Det kraschade planet på ankomstskärmen i Kiev.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samtliga ombord har omkommit.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Statsministern: ”Intensivt arbete”

Kungahuset har gått ut med ett uttalande efter kraschen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

”Dagens flygplanskrasch i Teheran har krävt många människoliv. Bland de förolyckade fanns ett antal svenskar. Mina och min familjs tankar går i denna stund till de omkomna, deras familjer och närstående”, säger kungen i ett uttalande. 

https://www.instagram.com/p/B7EPYGEgzFH/

På en presskonferens på onsdagseftermiddagen kommenterar Stefan Löfven kraschen.

– Svenskar har omkommit och mina tankar går till de omkomna och alla som förlorat en familjemedlem, närstående eller vän. 

Statsministern bekräftar sedan att det pågår ett ”intensivt arbete” för att bringa klarhet i det exakta antalet omkomna svenskar – ett arbete som utförs både av UD och av den svenska ambassaden i Iran.

Vidare befann sig 82 iranier, 63 kanadensare, elva ukrainare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter på flygplanet, enligt Ukrainas utrikesdepartement.

Utrikesminister Ann Linde säger till Expressen: 

– Det som pågår nu är ett intensivt arbete tillsammans med polisen för att identifiera de omkomna svenskarna och meddela anhöriga. Vi kommer inte att gå ut med exakta siffror förrän alla är underrättade, men jag kan bekräfta att det är flera svenskar omkomna. 

– Vi satte i gång UD:s krisorganisation direkt och man har jobbat hela dagen. Vi har också utsett en person som från svensk sida ska delta i haverikommissionen för att vi ska få reda på vad som har hänt. 

För att reda ut dödsoffrens och deras anhöriga arbetar polisen efter ett internationellt program från Interpol, säger Kristian Ljungberg på polisens nationella mediecenter.

– Det gör vi enligt ett internationellt protokoll, Disaster Victim Identification, enligt Interpols riktlinjer. Det är ett arbete som kräver väldigt hög noggrannhet, det måste bli rätt vilket också gör att det kan ta tid. 

Efter flygolyckan i Etiopien i juni förra året, där fyra svenska medborgare fanns ombord, begärde landets polis hjälp av svensk polis, som flögs dit. Men det är ännu oklart om något sådant kommer att hända gällande Iran-olyckan. 

– Vi har inte fått någon begäran om att vi ska vara på plats, säger Kristian Ljungberg.

Detta vet vi om flygkraschen i Iran:

• Det ukrainska flygplanet med 167 passagerare och nio besättningsmän lyfte klockan 06.10 på onsdagsmorgonen lokal tid från den internationella flygplatsen Imam Khomeini International Airport i Irans huvudstad Teheran. 

• Flygplanet, en Boeing 737-800, kraschade bara några minuter efter start. Alla 176 ombord omkom.

• 17 personer bosatta i Sverige befann sig på planet. Bland dessa återfinns exempelvis en barnfamilj från Stockholmsområdet och två ensamkommande unga män från Afghanistan.

• Flygkraschen inträffade bara några timmar efter att Iran skjutit missiler mot amerikanska mål i Irak.

• Flygbolag som Air France och Lufthansa har meddelat att man tills vidare stoppar alla flygningar över Iran och Irak.

• Två svarta lådor har återfunnits efter kraschen. Iranska myndigheter meddelade tidigt att dessa skulle analyseras i Iran, men har senare gått ut med att man kan behöva hjälp av Boeing i analysen av dem.

• Inledningsvis uppgav Iran och den ukrainska ambassaden i Iran att ett motorfel låg bakom haveriet. Ambassaden tog dock senare tillbaka påståendet och hänvisade till att det måste utredas. 

• Uppgifter till amerikanska, brittiska och kanadensiska säkerhetstjänster gör gällande att det var en iransk missil som sköt ner planet, något som kan ha gjorts av misstag enligt källorna. Både Justin Trudeau, Donald Trump och Boris Johnson har kommenterat och bekräftat farhågorna.

• På torsdagskvällen släpptes en video som New York Times tagit del av som enligt tidningen visar en iransk missil som träffar planet. En mindre explosion uppstår innan planet flyger vidare någon minut till, innan det vänder mot flygplatsen och kraschar. 


Svarta lådorna har hittats

UD avråder nu från alla icke nödvändiga resor till vissa provinser i Iran och Irak. 

– Det är en väldigt orolig situation och vi uppmanar svenskar att höra av sig till oroliga anhöriga och sätta upp sig på den så kallade svensk-listan. 

Flygplanets två svarta lådor har hittats, men kommer inte lämnas ut till amerikanska Boeing. Det uppger den iranska luftfartsmyndigheten till statliga nyhetsmedier.

– Vi kommer inte ge den svarta lådan till tillverkaren eller USA, säger Ali Abedzadeh, chef för Irans luftfartsmyndighet, till den statliga nyhetsbyrån Mehr enligt CNN.

Abedzadeh säger vidare att svarta lådan kommer att analyseras i det land där olyckan inträffade, alltså i Iran. Samtidigt säger han att ukrainska utredare kommer vara en del av processen, skriver CNN.

Här kraschade flygplanet – Kassem Hamadé rapporterar från platsen:


176 personer omkom i kraschen i Teheran.

Oklar koppling till eskalerande konflikt

Den iranska statliga nyhetsbyrån IRNA uppger att man misstänker att ett tekniskt fel ligger bakom haveriet. Enligt BBC är det oklart om kraschen är kopplad till konflikten mellan USA och Iran, som under natten eskalerade efter ett flertal raketattacker mot amerikanska mål i Irak.

Tidigt på förmiddagen rapporterade Reuters att ukrainska ambassaden i Iran uppgett att kraschen berodde på ett motorfel. Detta drog ambassaden tillbaka vid lunchtid, då man hävdade att det uttalandet inte varit officiellt.

Vidare förklarade Ukrainas president Volodymyr Zelensky att en rättslig utredning ska inledas.

– Jag ber alla att inte spekulera vidare om orsaker för katastrofen innan något officiellt uttalande, säger han i ett uttalande enligt Sky News.

Efter kraschen meddelar nu flygbolaget att det från och med i morgon, den nionde januari, ställer in samtliga flygningar till Teheran på obestämd tid.

I ett filmklipp som delats av BBC:s korrespondent Ali Hashem syns vad som uppges vara det brinnande flygplanet när det närmar sig marken. Därefter störtar planet i en enorm explosion som lyser upp natthimlen. Det är i nuläget inte officiellt bekräftat att klippet föreställer det aktuella flygplanet.

Flygplanet, en Boeing 737, var på väg till Ukrainas huvudstad Kiev.
Grafik: HELÉN RASMUSEN, Datawrapper

Flygbolag stoppar flygningar

Efter Irans raketattacker meddelade USA:s regering på tisdagen att man förbjöd amerikanska flygbolag från att flyga över Irak, Iran, Omanbukten och vattnen mellan Iran och Saudiarabien.

Även ett flertal flygbolag från andra länder uppgav att man för tillfället kommer undvika ovan nämnda luftrum, rapporterar Reuters.

Exempelvis ställde flygbolaget Emirates på onsdagsmorgonen in en flygning till Bagdad med hänvisning till Irans raketattacker.

Även flygbolagen Air France och Lufthansa meddelar nu att de stoppar flygningar över Iran och Irak, rapporterar AFP.

https://twitter.com/krisinformation/status/1214846595113652224

Flygplanstillverkaren Boeing lämnade vid årsskiftet ett turbulent år bakom sig. I mars 2019 fick modellen Boeing 737 Max flygförbud efter två olyckor med sammanlagt 346 döda.

Vid lunchtid på onsdagen uttalade sig Boeing om olyckan via Twitter.

”Det här är en tragisk händelse och våra tankar är med besättningen, passagerarna och deras familjer”, skriver företaget bland annat.

På Boryspil-flygplatsen i Kiev ställdes porträtt upp på de nio män och kvinnor ur besättningen som också förlorade sina liv i kraschen. Under kvällen samlades vänner, familj och kolleger på Ukrainian Airlines för att lämna blommor och sörja tillsammans.

Vänner, kolleger och familj till de besättningsmän från Ukrainian Airlines samlas vid porträtt på Kievs flygplats under onsdagskvällen.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vänner, kolleger och familj till de besättningsmän från Ukrainian Airlines samlas vid porträtt på Kievs flygplats under onsdagskvällen.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Flygexperten om olyckan:

Jan Ohlson om flygplanet som kraschade i Iran – 176 passagerare omkom.

Stefan Löfven om flygkraschen: ”Intensivt arbete pågår”

Boeing 737 störtade i Iran – flera svenskar bland offren.

Ann Linde (S) om arbetet med flygkraschen: ”Väldigt orolig situation”

Utrikesministern avråder svenskar från att resa i Iran och Irak

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.