En avisningsbil körde in i ett passagerarflygplan på Arlanda på lördagsmorgonen. Foto: LäsarbildEn avisningsbil körde in i ett passagerarflygplan på Arlanda på lördagsmorgonen. Foto: Läsarbild

En avisningsbil körde in i ett passagerarflygplan på Arlanda på lördagsmorgonen.

 Foto: Läsarbild
Passagerarna fick evakueras från planet på Arlanda. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Lisa MattissonPassagerarna fick evakueras från planet på Arlanda. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Lisa Mattisson

Passagerarna fick evakueras från planet på Arlanda. Bilden är från ett annat tillfälle.

 Foto: Lisa Mattisson

Flygplan kolliderade med bil på Arlanda

Publicerad

Ett passagerarflygplan har kolliderat med en avisningsbil på Arlanda.

Alla passagerare har evakuerats från planet som nu ska undersökas.

Ett vittne säger att piloten kallat vingen "helt förstörd".

Larmet kom in till polisen vid 07-tiden. En avisningsbil på Arlanda flygplats hade då kört in i ett passagerarflygplan. Enligt Swedavia ska korgen på bilen ha slagit i en av flygplanets vingar.

– En avisningsbil, korgen på bilen, har touchat i ena vingen när den skulle backa från planet. Man har nuddat vid vingen. Det har gjort att man har plockat av alla passagerare, säger Åsa Öhman, pressinformatör Swedavia.

Alla passagerare har evakuerats från flygplanet – från Austrian Airlines – som skulle lyfta mot Wien, Österrike vid 06.45.

Vittne: Piloten sa att vingen var helt förstörd

Hur skadat flygplanet är vet man inte än, säger Åsa Öhman. Ett vittne berättar dock att vingen ska vara rejält skadad.

– Bucklig och repad, dock enligt piloten var vingen "completely destroyed", säger vittnet.

Den informationen kan dock inte Åsa Öhman gå in på.

– Det är det de får se över, det är därför man tar av passagerarna. Alltid om det blir kontakt mellan flygplanet och annat måste det kontrolleras ... om det är en bil eller en trappa för passagerarna eller vad som helst, säger hon.

Passagerarna blev senare ombokade till en avgång 14.45, alltså åtta timmar efter att deras plan skulle ha gått, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Polisen: Fallit lite plåt

Polisen skickade ut en bil till flygplanet för att vara med vid kontrollen.

– Det var en mindre sammanstötning som jag förstår det, säger Anders Nilsson, stationsbefäl på Arlandapolisen och fortsätter:

– Vi har skickat dit en bil för att kolla vad som hänt. Det var absolut inga personskador. Det är så fall lite plåt, säger Anders Nilsson.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag