Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikanskt militärplan i krasch i Afghanistan

Här, i Ghazni-provinsen i östra Afghanistan, kraschade flygplanet.
Militär på väg till olycksplatsen.Foto: MUSTAFA ANDALEB / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Ett flygplan kraschade på måndagen i provinsen Ghazni i Afghanistan.

Det rör sig om ett amerikanskt militärplan och talibanrörelsen i Afghanistan uppger att de skjutit ned planet, skriver Reuters.

Planet kraschade och började brinna i Ghazni i centrala Afghanistan vid 13.10, lokal tid, enligt BBC. Området kontrolleras av talibanerna. 

De första timmarna efter kraschen var det ännu oklart vad det var för typ av plan som hade kraschat. En talesperson i regionen uppgav först att det var ett passagerarplan som kraschat av tekniska problem. Enligt uppgifter då var det 83 människor ombord.

Men flygbolaget själva nekade till att det handlar om deras plan och senare på måndagen kom ett uttalande från talibanerna som var helt motstridigt mot de tidigare uppgifterna. 

Var ett amerikanskt militärplan

Enligt talibanrörelsen har de skjutit ner planet, som var ett amerikanskt militärplan. Samtliga ombord dog i kraschen, enligt talibanerna. 

– Planet, som var på ett underrättelseuppdrag, sköts ner i Sado Khel-området i distriktet Deh Yak i Ghazni-provinsen, säger talespersonen Zabihullah Mujahid enligt Reuters. 

Enligt talespersonen dödades högt uppsatta officerare i kraschen, men det förnekar den amerikanska militären. Rörelsen har också tidigare tagit på sig ansvaret för flera händelser som det visat sig att de inte haft något med att göra.

Det är ännu oklart hur många som befann sig ombord på planet, men enligt afghanska myndighetskällor till CBS News var det ett litet flygplan med två piloter ombord. 

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har bekräftat att ett militärplan av modellen Bombardier E11A har kraschat, skriver nyhetsbyrån AFP. Pentagon tillbakavisar dock uppgifterna om att planet skulle ha skjutits ner. 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/ghazni-/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.