Planet hade precis lyft när det kraschade nära Mälaren. Foto: Flightradar24.com/SkärmavbildPlanet hade precis lyft när det kraschade nära Mälaren. Foto: Flightradar24.com/Skärmavbild
Planet hade precis lyft när det kraschade nära Mälaren.  Foto: Flightradar24.com/Skärmavbild
Piloteleverna hade nyligen lyft när deras flygplan försvann från radarn. Nu har de tre personerna ombord räddats efter kraschen nära Mälaren. Foto: Google maps/SkärmavbildPiloteleverna hade nyligen lyft när deras flygplan försvann från radarn. Nu har de tre personerna ombord räddats efter kraschen nära Mälaren. Foto: Google maps/Skärmavbild
Piloteleverna hade nyligen lyft när deras flygplan försvann från radarn. Nu har de tre personerna ombord räddats efter kraschen nära Mälaren. Foto: Google maps/Skärmavbild

Flygplan har kraschat – tre personer i planet

Publicerad

Piloteleverna hade nyligen lyft när deras flygplan försvann från radarn.

Nu har de tre personerna ombord räddats efter kraschen nära Mälaren.

– De har lyfts upp av helikopter och är på väg till sjukhus, säger Mikael Nilsson, flygplatschef på Västerås flygplats.

Det var klockan 18.37 på fredagskvällen som piloteleverna lyfte från Västerås flygplats i ett plan av modell DA 42 för att träna landningsövningar.

Men något gick fel - och 20 minuter senare tappade flygledartornet kontakt med planet. Strax efter det larmade flygledartornet Sjöfartsverket om det misstänkta haveriet.

Myndigheten skickade omedelbart ut en sjöräddningshelikopter och den kommunala räddningstjänsten till området för den misstänkta kraschen. Strax före klockan 20 fick de slutligen kontakt med de tre personer som befann sig ombord på planet - och en stund senare kunde de plockas upp av helikoptern.

På väg till sjukhus

– De har lyckats ta sig ur flygplanet och har lyfts upp av helikopter och är på väg till sjukhus, säger Mikael Nilsson.

Personerna ska vara skadade uppger räddningstjänsten för VLT.

– De är måttligt skadade, de blöder, säger Ola Kasimir, inre befäl hos räddningstjänsten, till VLT.

Det är oklart hur allvarliga skadorna är.

Flygplanet kraschade i skogen 200 meter norr om Ängsö kyrka på Ängsön i Mälaren uppger VLT.

Västerås flygplats är landets största flygplats för pilotutbildningar och det är vanligt att eleverna tränar just uppstigningar och landningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag