Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplan kraschade på väg från Paris

<p>Chockade anhöriga på flygplatsen i Kairo efter att planet kraschat.</p>Foto: Amr Nabil / AP TT NYHETSBYRÅN
Egyptisk militär letar efter vrakdelar i Medelhavet.
Oro på Charles de Gaulle efter kraschen.Foto: Michel Euler/AP/TT
Egyptisk militär letar efter vrakdelar i Medelhavet.
Planet från Egyptair var på väg från Paris till Kairo.Foto: Ahmet Akin Diler/AP/TT
Det är ett stort sökpådrag efter vrakdelar i Medelhavet.
<p>Egyptens luftfartsminister Sherif Fathy säger att det är mer troligt bakom kraschen.</p>Foto: Ahmed Abd El Fattah / AP TT
<p>Anhöriga vid flygplatsen i Kairo.</p>Foto: Osama Sayed / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här slutar spåren efter flight MS804 över Medelhavet.Foto: Skärmdump FLIGHTRADAR24.COM
1 / 10

Under kvällen kom uppgifter från flygbolaget EgyptAir om att vrakdelar från det kraschade planet hittats - men senare tog man tillbaka uppgifterna, skriver BBC.

USA:s förre utrikesminister, presidentkandidaten Hillary Clinton, säger på torsdagskvällen till CNN att det verkar som att en terrorattack ligger bakom kraschen.

– Exakt hur det hände får utredningen visa, säger Clinton till CNN.

Flight MS804 lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris strax efter klockan 23 på onsdagskvällen lokal tid och försvann spårlöst över Medelhavet strax innan klockan tre på torsdagsmorgonen.

Egypt Air uppger att flight MS804 förlorade kontakt med radarn över Medelhavet drygt 280 kilometer från den egyptiska kusten vid 02.30 lokal tid. Flighten skulle anlända vid flygplatsen i Kairo vid 03.15, också det lokal tid.

Vid 08.30 gick myndigheter ut med en bekräftelse om att det försvunna planet kraschat, enligt nyhetsbyrån AP.

Var inte vrakrester från planet

Senare under kvällen meddelade flygbolaget Egypt Air att vrakrester efter det försvunna planet har återfunnits nära den grekiska ön Karpathos.

Men senare under kvällen tog man tillbaka uppgifterna.

Grekiska myndigheter, som har lett en sökinsats från luften, menar att vrakdelarna som tidigare under dagen och kvällen hittades nära den greksiska ön Karpathos inte kommer från det störtade planet.

– Vrakresterna kommer inte från det störtade planet, säger Athanasios Binis, ledare för den grekiska säkerhetsmyndigheten, till nyhetsbyrån AFP.

Hittade föremål som troddes komma från planet

Tidigare under dagen kom flera olika uppgifter om vrakreter och kroppar som hittats.

Grekiska myndigheter rapporterade så att två kroppar skulle flyta omkring i sökområdet tillsammans med stora plastobjekt, det rörde sig dock om obekräftade uppgifter.

En grekisk tjänsteman inom militären sa att man har hittat två orange objekt som tros vara från EgyptAir-flyget. Personen, som vill vara anonym, säger att objekten fanns 370 kilometer sydost om ön Kreta men fortfarande inom den egyptiska flygledningens område.

Ett av objekten var avlångt, sa tjänstemannen som uttalar sig anonymt på grund av regler.

 

 

 

President Hollande utesluter inte en terroristattack

Strax efter 12.30 svensk tid gick Frankrikes president François Hollande ut officiellt med att planet hade kraschat. Han säger också att inga hypoteser ska uteslutas, inkluderat en terroristattack. Men ingen hypotes favoriseras över en annan, var han noga med att tillägga.

Hollande höll sitt tal på Elysee Palace i Paris och sa att "vid det här stadiet, måste vi ge ordentligt stöd till de drabbade familjerna", enligt AP.

Egyptens luftfartsminister Sherif Fathy säger under en presskonferens vid 14.45 på torsdagen att det är mer troligt att en terroristattack ligger bakom kraschen än ett tekniskt problem, enligt AP.

 

 

Bomb ombord tänkbar teori

Samtidigt kom uppgifter från CNN om att den första teorin från amerikanska myndigheter var att en bom fanns med ombord på planet.

Uppgifterna kommer enligt CNN från två källor inom det amerikanska myndighetsväsendet. Men senare under kvällen rapporterade Reuters att USA inte sett några tecken på att en explosion inträffat ombord efter en första granskning.

Francois Hollande.Foto: Gonzalo Fuentes / AP TT

USA:s förre utrikesminister, presidentkandidaten Hillary Clinton, säger på torsdagskvällen till CNN att det verkar som att en terrorattack ligger bakom kraschen.

– Exakt hur det hände får utredningen visa, säger hon till CNN’s Chris Cuomo.

66 personer ombord

Av de 66 personerna ombord på planet ska 56 ha varit passagerare. Tre ska vara säkerhetspersonal, två besättningsmän i cockpiten och fem flygvärdinnor/flygvärdar. Bland passagerarna finns tre barn, varav två är spädbarn, enligt The Guardian.

Flygbolaget har själva gått ut med nationaliteten på de 56 passagerarna. Det rör sig om 30 egyptier, 15 fransmän och två irakier. Storbritannien, Belgien, Kuwait, Saudiarabien, Sudan, Tchad, Portugal, Algeriet, Kanada har alla en medborgare på flygplanet.

Bolaget vill inte spekulera

På flygplatsen i Paris har kriscentrum öppnats för oroliga fransoser och anhöriga till de som flög med planet. Även inne i centrala Paris har egyptiska ambassaden öppnat kriscentrum, rapporterar Expressens Kristofer Sandberg på plats i Paris.

Flygbolaget vill inte spekulera i vad som kan ha hänt planet, förrän man kommit närmare en riktig bekräftelse på en krasch.

Nödsamtal två timmar efter försvinnandet

Flighten ska ha befunnit sig på 37 000 fots höjd, motsvarande drygt 11 000 meter, och varit ungefär 15 kilometer in i egyptiskt luftrum när det försvann från radarn. Resan ska normalt ta runt tre timmar och 45 minuter.

En källa inom det grekiska försvarsministeriet säger till nyhetsbyrån Reuters att en fartygskapten såg "flammor i himlen" drygt 130 sjömil söder om den grekiska ön Karpathos i Medelhavet. Enligt en källa till nyhetsbyrån AFP ska planet ha kraschat just där, en bit söder om ön i Egyptens luftrum.

 

 

 

 

Inledningsvis fanns inga uppgifter om att nödsamtal ska ha skickats ut. Senare gick dock Egypt Air ut med att militären tog emot ett nödanrop vid 04.26 – nära två timmar efter att flighten försvann från radarn, skriver The Guardian.

Även runt 20 minuter innan planet förlorade kontakten med radarn skickades ett nödanrop ut, enligt Sky News.

– Nu verkar det som om piloten visste att något hände, säger CNN:s Nic Robertson efter uppgiften om nödsignalen.

Frankrike och Grekland deltar

Nödanropet som togs emot två timmar efter att planet försvann från radarn kom nödvändigtvis inte från flighten, säger Egypt Airs Ahmed Adel enligt CNN.

Här förekommer motstridiga uppgifter. En talesperson för den egyptiska armén säger till nyhetsbyrån AP att de inte tagit emot något nödanrop från planet.

Egyptens luftfartsminister Sherif Fathy. Foto: Ahmed Abd El Fattah / AP TT

Planet ska ha fallit 6 700 meter innan det försvann

Greklands försvarsminister Panos Kammenos säger att det egyptiska planet "först svängde 90 grader till vänster och sen gjorde en kraftig sväng 360 grader till höger".

Planet ska också ha fallit 22 000 feet, alltså 6 700 meter innan det försvann från radarn.

Planet ska enligt honom ha börjat bete sig konstigt efter att det hade passerat de grekiska öarna Karpathos och Kassos och gått in i egyptiskt luftrum säger han på en presskonferens.

 

LÄS MER: Försvunna planet MS804 - detta vet vi

 

Flygbolaget med i uppmärksammad kapning

Enligt flera internationella väderinstitut så ska vädret utanför Egyptens kust, över Medelhavet, vara klart och således innebära bra förutsättningar för flygplanen.

Det kraschade planet är en Airbus A320 som är tillverkad 2003. Flygplanets kaptens flygtimmar ligger på 6 275, inklusive 2 101 med A320-plan. Andrepiloten har gjort 2 766 flygtimmar, skriver The Guardian.

Så sent som i mars var ett annat av Egypt Airs plan inblandade i ett drama. En man kapade ett flyg på väg mellan Alexandria och Kairo. Mannen, som bar ett fejkat bombbälte, tvingade då ner planet på Cypern.

Senare visade det sig att mannen bara ville träffa sin exfru.

Inga svenskar ombord

UD har inga uppgifter om att svenskar ska finnas bland de 66 personerna ombord på det försvunna planet. Egypt Air har publicerat nationaliteten på 56 passagerarna, där tre ska vara barn.

30 från Egypten

15 från Frankrike

2 från Irak

1 från Storbritannien

1 från Belgien

1 från Kuwait

1 från Saudiarabien

1 från Sudan

1 från Tchad

1 från Portugal

1 från Algeriet

1 från Kanada

Tidigare dödskrascher med Airbus A320

Enligt Airsafe.com har Airbus A320-plan – som anses vara en säker typ av flygplan – varit inblandade i en rad olyckor tidigare. Bland de tragiska händelserna finns två dödskrascher – varav en var medveten.

Det gäller, enligt sajten:

Ett AirCanada-jetplan som gled av landningsbanan nära Halifax, Kanada, den 29 mars 2015. 23 personer ska då ha skadats.

Germanwingsplanet som flög rakt in i en bergvägg i närheten av Barcelonnette, Frankrike, den 24 mars 2015 var en Airbus A320. 150 personer dog när piloten, Andreas Lubitz, medvetet kraschade.

En AirAsia-flight kraschade i Javasjön den 28 december 2014, då piloten försökte undvika dåligt väder. 162 personer dog i kraschen.

En US Airways-flight tvingades göra en nödlandning i Hudson river i New York på grund av ett motorfel den 15 januari 2009.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.