Den amerikanska myndigheten TSA kräver att flygbolag i 13 länder förbjuder passagerare att ta med sig större elektronisk utrustning. Foto: Seth Wenig / APDen amerikanska myndigheten TSA kräver att flygbolag i 13 länder förbjuder passagerare att ta med sig större elektronisk utrustning. Foto: Seth Wenig / AP
Den amerikanska myndigheten TSA kräver att flygbolag i 13 länder förbjuder passagerare att ta med sig större elektronisk utrustning. Foto: Seth Wenig / AP
Läsplattor kan påverkas om kravet går igenom. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅNLäsplattor kan påverkas om kravet går igenom. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN

Läsplattor kan påverkas om kravet går igenom.

 Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN
Även bärbara datorer i handbagaget ligger pyrt till om kravet blir verklighet. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅNÄven bärbara datorer i handbagaget ligger pyrt till om kravet blir verklighet. Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN

Även bärbara datorer i handbagaget ligger pyrt till om kravet blir verklighet.

 Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN

Flygpassagerare kan förbjudas ta med större elektronik

Publicerad

Den amerikanska myndigheten TSA kräver att nio flygbolag från åtta länader förbjuder passagerare att ta med sig större elektronisk utrustning, rapporterar flera medier.

Elektronik större än en mobiltelefon måste i stället checkas in.

Uppgifterna bekräftas av tjänstemän i USA, enligt AFP.

Enligt uppgifter till Sky News under tisdagen vill Storbritannien nu införa en liknande åtgärd.

Den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten TSA skickade ett hemligstämplat mejl med kravet under måndagen, skriver The Guardian. I mejlet uppges man uppmana flygbolag från totalt åtta länder att förbjuda passagerare att ta med sig större elektronisk utrustning in i kabinen. Nu har uppgifterna bekräftats.

Det kan vara kameror och surfplattor – den elektroniska utrustningen får inte vara större än mobiltelefoner. Medicinsk utrustning undantaget.

Krav på Jordanien och Saudiarabien

Bland annat ska flygbolag från Jordanien och Saudiarabien omfattas av kravet. Förbudet är dock inte reglerat offentligt – men flygbolagen väntas ändå följa det, skriver The Guardian.

Royal Jordanian har sagt att kravet påverkar avgångar till New York, Chicago, Detroit och Montreal.

Det är i nuläget oklart exakt vilka åtta länder som omfattas. Kravet innebär att de nio flygbolagen får fyra dygn på sig att införa kabinförbudet.

Det är också oklart om flygbolagen kommer att tillmötesgå kravet, hur länge det gäller och vad bakgrunden är.

Men enligt en myndighetskälla till nyhetsbyrån AP har ett liknande förbud varit på tal i flera veckor.

Liknande i Storbritannien

Under tisdagen kom uppgifter om att Storbritannien har planer på att följa efter med ett liknande förbud. Enligt källor till Sky News ska passagerare från vissa länder förbjudas att bära med sig viss elektronisk utrustning på flighter till Storbritannien.

Exakt hur de brittiska reglerna väntas bli är inte klart, men förbudet ska inte omfatta mobiltelefoner – och piloter ska vara undantagna.

Tobias Söderlund
Tobias Söderlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag