Ryska elitishockeylaget Lokomotiv från Jaroslavl.
Ryska elitishockeylaget Lokomotiv från Jaroslavl.

Flygkraschen var våldsam - planet fattade eld

Publicerad
Uppdaterad
Det ryska Jak 42-planet fattade eld och bröts isär strax efter start Jaroslav i Ryssland.
Enligt ryska medier slog planet i ett signaltorn och tippade sedan kraftigt åt vänster.
Olycka skördade minst 42 människors liv, bland annat den svenske ishockeymålvakten Stefan Liv.
Det är tv-kanalen RT som beskriver olyckan där stora delar av det ryska elitishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl omkom.
Det ryska Jak 42-planet höll på att lyfta från den medelstora flygplatsen Tunoshna i Jaroslavl, 250 kilometer nordost om Moskva.
Tidiga rapporter gör gällande att planet inte ska ha lyckats komma tillräckligt högt upp i luften - utan träffat en typ av signaltorn under uppstigning.
En flygledare uppger för ryska medier att planet var 50 till 60 meter ovanför marken när det tippade kraftigt åt vänster för att sedan krascha.

Började brinna

Planet fattade eld, gick i flera delar och kraschade ett par kilometer från flygplatsen. Delar av flygplanskroppen landade i floden Volga.
Det ska enligt uppgift från svenska ambassaden i Ryssland ha varit flygbolaget Yak service som flög planet och som chartrade det till hockeylaget.
Flygbolaget hade en flotta på totalt fem plan, tre Jak 40, ett Jak 42 och ett Jak 42D. Det sistnämnda var det som var inblandat i olyckan utanför Jaroslavl.
Jakovlev Jak 42 är ett av de vanligaste passagerarflygplanen i Ryssland och har en kapacitet på omkring 100 passagerare.

Hade tre veckor kvar

Planet hade enligt ryska medier en flygsäkerhetsbesiktning som var giltig i ytterligare tre veckor vid olyckstillfället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag