Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygkraschen i Umeå – detta har hänt

Olyckan inträffade utanför Umeå.
Räddningstjänsten söker i vattnet.Foto: Johan Gunseus

UMEÅ/STOCKHOLM. Ett enmotorigt flygplan med nio personer ombord störtade utanför Umeå på söndagen. Alla omkom i olyckan.

Det här vet vi om vad som har hänt. 

■ 13:33 lyfte sportplanet med nio fallskärmshoppare från Umeå flygplats. Planet var av typen GippsAero GA8 Airvan.

■ Klockan 14.13 kom det första haverilarmet om en flyghändelse i Umeå till SOS Alarm. 

■ Ett flygplan med nio personer ombord hade kraschat på Storsandskär, en ö i Umeälven strax utanför Umeå.

■ Alla nio personer omkom i olyckan. 

■ Samtliga personer i planet var hemmahörande i Västerbotten och Norrbottens län. Alla ombord på planet var medlemmar i Svenska fallskärmsförbundet.

■ Enligt Swedavia är flygplanets modell en GA8 Airvan. Ett enmotorigt flygplan med ursprung i Australien.

■ Enligt Svenska fallskärmsförbundets ordförande är det en av de största katastroferna i fallskärmshoppningen och flygsportens historia.  

■ Polis uppmanar folk att höra av sig på telefonnummer 114 14, om de hittar några flygplansdelar och att inte röra delarna. 

■ Statens haverikommission kommer nu utreda händelsen, vilket kan ta tid upp till ett år då planet inte har en svart låda. 

■ Polis har upprättat ett kriscenter invid Umeå flygplats. Kommun och kyrkan ger stöd och en krisgrupp har kopplats in.

■ Gipps Aero som är en australisk flygplanstillverkare som ingår i den indiska Mahindra-koncernen. 2018  

■ Plan av samma modell används av två andra fallskärmsklubbar. På måndagen beslutade båda att låta planen stå på marken tills vidare.

■ På Transportstyrelsens hemsida framgick att det störtade planets luftvärdighetshandlingar gick ut i fredags, men det stämmer inte. Den 25 juni utfärdade Transportstyrelsen ett granskningsbevis som visade att sportplanet var dugligt, servat och underhållet som det ska. 

■  Men under måndagen drog Transportstyrelsen tillbaka luftvärdighetsbeviset för de svenska planen av samma modell, som en skyddsåtgärd tills utredningen är klar.

Se intervjun med polisen om flygolyckan