Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flygbolagets miss: Sa att alla överlevde

Efter kraschen höll sig planet flytande länge nog för att lokala fiskare och personal frånn den amerikanska flottan kunde undsätta passagerarna ombord. Foto: JAMES YAINGELUO / AP TT NYHETSBYRÅN
Kraschen skedde på ön Chuuk i Mikronesien. På öns nordvästra kant syns landningsbanan som planet missade.

Planet missade landningsbanan – och kraschade ner i en lagun.

Flygbolaget meddelade att samtliga 47 passagerare överlevde och hade evakuerats.

Nu tvingas de backa – en man saknas.

Det var på fredagen som ett plan, modell Boeing 737-800, med 47 personer ombord gick ner för landning på ön Chuuk i östaten Mikronesien i Stilla havet.

Exakt vad som hände är inte utrett, men möjligen var det på grund av ett plötsligt omslag till ostadigt väder som ledde till att planet missade landningsbanan – och kraschade i stället in i en lagun. Det finns också motstridiga rapporter som gör gällande att planet kraschade innan respektive efter landningsbanan, rapporterar CNN.

Passageraren Bill Jaynes, som befann sig ombord, berättar för nyhetsbyrån AP att planet kom in på väldigt låg höjd.

– Jag trodde att vi gjorde en väldigt hård landning, till jag tittade runt och såg ett hål på sidan av planet där vatten läckte in, säger han.

Bild tagen av personal från den amerikanska flottan kort efter kraschen. Foto: LT. ZACH NIEZGODSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Inom loppet av några minuter kom lokala fiskare och personal från den amerikanska flottan, som är stationerade på platsen, till undsättning. Med hjälp av gummibåtar kunde de rädda och evakuera människor som befunnit sig ombord på planet vid kraschen, innan planet sjönk till havsbotten på 30 meters djup.

Air Niugini sa att alla överlevt

Efter händelsen meddelade flygbolaget Air Niugini att samtliga 47 ombord – 35 resenärer och 12 besättningsmedlemmar – hade överlevt kraschen.

På lördagen tvingas bolaget backa på den uppgiften. Nu meddelar man i stället att en man saknas.

Landningsbanan ligger på öns nordvästra kant och är till tre fjärdedelar omgiven av vatten. Liksom många andra landningsbanor på öarna i Stilla havet är den relativt kort, 1 831 meter. 

 

LÄS MER: 24 döda efter två flygkrascher i Alperna