Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flygplan försvann utanför Vietnam

Flygplanet var på väg från Kuala Lumpur mot Peking när det försvann från radarn. Den rödmarkerade punkten visar var planet sist sågs.

Ett flygplan från Malaysia Airlines på väg från Kuala Lumpur till Peking försvann från radarn någonstans över Vietnam.

Och nu kommer uppgifter om två mystiska passagerare på flyglistan - som reste med falska pass.

Orsaken till försvinnandet är oklar - och enligt lokala medier finns inga tydliga bevis på ett attentat.

Flight MH370 lämnade Kuala Lumpur klockan 19.40 på fredagskvällen och förväntades landa i Peking klockan 23.20 svensk tid.

Men någonstans över vietnamesiskt luftrum tappade planet kontakten med markradarn.

Nu får ett spår stor uppmärksamhet i sökandet efter sanningen om vad som hänt:

Två resenärer som fanns på passagerarlistan som tros ha rest med falska pass.

En person från Österrike stod anmäld till resan - men enligt Telegraph reste någon annan i hans namn.

Förlorade sitt pass i Thailand

Den andre är 37-årige Luigi Maraldi från Italien, som förlorade sitt pass i Thailand.

Vem som använt det för att komma ombord på det saknade planet i Malaysia vet han inte - men han är i högsta grad levande.

Enligt The Telegraph ringde han sina föräldrar för att berätta att han lever och mår bra.

Italienska utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna för CNN - och enligt NBC utreds nu ytterligare om det kan finnas någon terrorkoppling.

– Vi känner till uppgifterna om de två stulna passen. Vi har inte hittat något terrorkoppling än, men det är i ett tidigt skede och på intet sätt en slutsats, säger en tjänsteman till kanalen.

Undersöker uppgifterna

Malay Mail online i Malaysia berättar att de malaysiska myndigheterna också undersöker uppgifterna.

Biträdande transportminsitern  Datuk Aziz Kaprawi bekräftar uppgifterna om det stulna passet och att myndigheterna nu analyserar dessa uppgifter om det skulle kunna ligga oegentligheter bakom.

Men den analyser pågår fortfarande, rapporterar Malaysian Mail Online

Enligt generaldirektören för den statliga myndigheten för civilflyg, Datuk Azharuddin Abdul Rahman, har flygplatsens ledning undersökt övervakningsbilder på passagerare och bagage.

- Det är en säkerhetsfråga, men hittills har vi inte anledning att vara missnöjda, säger han till sajten.

På frågan om myndigheterna helt avfärdar påståenden om kapning eller terrorattentat säger  generqldirektören att han inte kan inte kan säga något mer innan frågan utretts ytterligare.

Det var tidigt på lördag morgon uppgav vietnamesiska myndigheter enligt Reuters att planet ska ha störtat i havet utanför sydvästra Vietnam.

Senare på eftermiddagen kom rapporter om de första spåren efter flygplanet. Nyhetsbyrån AP rapporterar att två stora oljeutsläpp har hittats i området.

Inga svenskar

Ombord på planet, av modellen Boeing 777-200, fanns enligt Malaysia Airlines 227 passagerare, varav två spädbarn, samt 12 personer ur besättningen. Enligt flygbolaget var 154 av passagerarna kinesiska medborgare och övriga från Malaysia, Indonesien, Indien, Australien, Frankrike, USA, Ukraina, Kanada, Ryssland, Italien, Taiwan, Nederländerna, Nya Zeeland och Österrike.

En presstalesperson på Malaysian Airlines säger till Expressen att det inte fanns några svenskar ombord.

Malaysia vill ha svar

Uppgifterna om att planet ska ha störtat har inte bekräftats från malaysiskt håll. På en presskonferens på lördagsmorgonen sa landets transportminister Hishamuddin Hussein:

– Vi gör allt som står i vår makt för att hitta planet. Vi gör allt vi kan för att försäkra oss om att varje möjlig vinkel är täckt.

Han krävde också mer information från Vietnam om vad exakt som har inträffat.

Enligt de första uppgifterna från Malaysia Airlines försvann planet från radarn två timmar efter start.

Men uppgifter om exakt när kontakten med planet bröts har varierat. Enligt sajten Flightradar24, som följer flygplanens rutter och höjd, försvann det redan 40 minuter efter start. Något som de menar att flygbolaget också medgav senare under lördagsförmiddagen.

Klart väder

Enligt Sydney Morning Herald var det klart väder på sträckan och inga stormar rapporterade i Sydkinesiska sjön vid tiden för olyckan. Piloterna ska inte heller ha gjort några nödrop eller ha rapporterat in några problem innan planet försvann.

Flygbolagschefen Ahmad Jauhari Yahya kommenterade i natt händelsen på bolagets Facebooksida:

"Vi beklagar djupt att vi har tappat all kontakt med flight MH370", skriver han och fortsätter:

"Våra tankar och böner går till alla passagerare och besättningen samt deras familjemedlemmar".

Räddningsteam på väg

Vietnam, Malaysia och Singapore har nu inlett en gemensam sökoperation i vattnen söder om den vietnamesiska ön Tho Chu, skriver nyhetsbyrån Nya Kina enligt Reuters.

Även Filippinerna och Kina ska ha skickat sökfartyg till området, skriver AFP.

En högt uppsatt källa inom räddningsoperationen säger dock att det inte finns några "omedelbara tecken" på vrak i området där flygplanet senast hördes av, skriver TT.

Fakta

Malaysia Airlines har drabbats av få olyckor.

I oktober förra året kraschade enligt TT ett mindre Twin Otter-plan vid landning på ön Borneo i Indonesien, en pilot och en passagerare omkom.

1977 störtade ett plan i södra Malaysia efter ett gisslandrama. Den gången omkom alla 93 passagerare och sju besättningsmän.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.