Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombanfall mot Tripolis enda fungerande flygplats

Minst 35 människor har dött i striderna i Libyen. Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
På måndagen genomfördes ett flyganfall mot huvudstaden Tripolis enda fungerande flygplats. Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Minst 35 människor uppges ha dödats och ytterligare 50 personer skadats i striderna i Libyen.

På måndagen kom rapporter om ett flyganfall mot huvudstaden Tripolis enda fungerande flygplats, skriver AFP. 

I Libyens huvudstad Tripoli har oron stigit efter att striderna eskalerat den senaste veckan. 

På ena sidan står regeringsstyrkor och på andra styrkor som stöder krigsherren Khalifa Haftar. Den senare inledde i förra veckan en offensiv mot huvudstaden. 

Enligt AFP har minst 35 personer dött och ytterligare 50 skadats. Efter att FN uppmanat till vapenvila kommer nu rapporter om ett flyganfall i Tripoli. 

Flyganfall mot Tripolis enda fungerande flygplats

Attacken ska ha riktat sig mot huvudstadens enda fungerande flygplats Mitiga, skriver nyhetsbyrån AFP. Enligt Reuters rör det sig om ett stridsflygplan som också skriver att striderna hotar oljetillgångarna och kan leda till flyktingströmmar från landet. 

Filmer från platsen visar eld och tjock svart rök som väller upp från flygplatsen med flyende människor i förgrunden. 

https://twitter.com/AFP/status/1115241554682294272


På söndagskvällen framkom att FN:s vädjan om en två timmar lång vapenvila – för att kunna evakuera och hjälpa skadade – inte hörsammats, och striderna fortsatte. FN har tidigare varnat Khalifa Haftar för att fortsätta sin offensiv. 

– Det blev ingen vapenvila, men vi hoppas fortfarande på positiv respons, sade Jean Alam, talesperson för FN:s Libyeninsats, enligt Daily Sabah.

EU uppmanar Haftar att stoppa sin offensiv

På måndagen uppmanade EU Haftar att stoppa sin offensiv för att undvika ett inbördeskrig. 

Sedan tidigare har USA evakuerat delar av sin styrka som varit stationerade i Libyen. Landets utrikesminister, Mike Pompeo, har tidigare uppmanat till en diplomatisk lösning på den pågående konflikten. 

– En politisk lösning är på gång för att ena landet och för att lägga en grund för säkerhet, stabilitet och välgång för alla libyer, säger han enligt AFP. 

Efter måndagens flyganfall stängde Libyen flygplatsen. Det finns i nuläget inga rapporter om människor som ska ha skadats i samband med attacken som ingen av de stridande parterna hittills har tagit på sig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.