Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyg mellan Sverige och Belarus är nu förbjudet

Enhetschef Simon Polsuk om den nya uppmaningen till flygbolagen i Sverige.
Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka lät tvinga ned passagerarplanet från Ryanair.
Foto: SERGEI SHELEG / AP TT NYHETSBYRÅN
Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett flygplan från bolaget Belavia-Belarusian Airlines på flygplatsen i Minsk.
Foto: TASS / STRINGER/TASS/SIPA USA SIPA USA
Arlanda.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Nu förbjuds det belarusiska regimkontrollerade bolaget Belavia-Belarusian Airlines att flyga mellan Sverige och Belarus. 

Trafiktillståndet drogs under tisdagskvällen in av Transportstyrelsen – som ett direkt svar på att diktatorn Aljaksandr Lukasjenka tvingade ner ett passagerarplan för att gripa regimkritiker. 

– Det är ett beslut i förebyggande syfte, säger Gunnar Ljungberg, direktör vid Transportstyrelsen. 

Strax efter klockan 21 på tisdagskvällen meddelade Transportstyrelsen att de tillfälligt drar in tillståndet för Belavia-Belarusian Airlines att flyga mellan Sverige och Belarus. 

Beslutet innebär att all flygtrafik mellan länderna stoppas. 

Det är fattat som en direkt konsekvens av att landets diktator Aljaksandr Lukasjenka under söndagen lät beordra ner ett Ryanair-plan med 133 passagerare på Minsk flygplats för att gripa den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj och dennes flickvän. 

Transportstyrelsen: ”Passagerarnas säkerhet är viktigast”

Planet var på väg till Vilnius i Litauen när belarusiska myndigheter kontaktade piloten, sa att det framförts ett bombhot om planet och lät eskortera det till marken med hjälp av ett stridsflyg. 

– Det är ett beslut i förebyggande syfte. Under rådande läge ser vi inte en garanterat säker trafikledning. Därför väljer vi att agera, säger Gunnar Ljungberg, direktör för avdelningen för sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Transportstyrelsen rekommenderar resenärer som drabbas att kontakta sina flygbolag. 

– Vi är väl medvetna om att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna. Vi följer utvecklingen av säkerhetsläget för den civila luftfarten i Belarus och regionen, säger Gunnar Ljungberg i pressmeddelandet. 

 Löfven: ”Oacceptabelt agerande av Belarus”

Rekommenderar inga europeiska plan att flyga genom Belarus luftrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.