Förlorade vårdnaden - flydde. Linda, 38, fick inte träffa sin son. Då fick hon hjälp av ett hemligt nätverk att gå under jorden. Foto: Ronny Johannesson
Förlorade vårdnaden - flydde. Linda, 38, fick inte träffa sin son. Då fick hon hjälp av ett hemligt nätverk att gå under jorden. Foto: Ronny Johannesson

Flydde med sin son

Publicerad
Uppdaterad
När Linda, 38, förlorade vårdnaden om sin femårige son till pappan bestämde hon sig för att gå under jorden. Ett samtal till det hemliga nätverket ledde till en välorganiserad flykt ur landet. - Vi hade kunnat hålla oss undan resten av livet, berättar hon.
Expressen skrev igår om australiern George Pesor. Han letar efter sina försvunna söner Andre, 9, och Frank, 11. George har ensam vårdnad och har bott med pojkarna i Australien under de senaste fem åren. Barnen var på besök i Sverige för att träffa sin mamma men försvann 9 oktober.

Förlorade vårdnaden

Polisen tror en organisation ligger bakom mammans och barnens försvinnande.
- Så kan det mycket väl vara, säger Linda till Expressen.
Hon har själv anlitat nätverket som gömmer barn. Linda förlorade vårdnaden om sitt barn till pappan.
En vårdnadsutredning ansåg att mamman inte var lämplig vårdnadshavare. Hon reagerade för dramatiskt och omoget, tyckte socialsekreterarna. Förskolan hade också anmält mamman.
Mamman ansågs lida av en allvarlig personlighetsstörning med oförmåga till empati och inkännande.
Linda själv hävdade att hon hade epilepsi och därför kunde bli aggressiv, men efter en operation fungerade hon numera rationellt.

Ingen ville lyssna

Linda fick umgängesrätt med sonen.
- Jag ville att min son skulle bo hos mig hela tiden, det hade han ju gjort sina första fyra år. Pappan skulle han givetvis få träffa.
- Men ingen ville lyssna, alla motarbetade mig.
En söndag i maj, när pojken var på besök, bestämde hon sig för att fly. Ett samtal till nätverket gav omedelbar effekt.
- Vi hämtades på natten av en danskregisterad bil och kördes hela vägen från Skåne till en lägenhet i Stockholm.
Där fick hon vänta ett par dagar för att diskutera sin framtid med företrädare för nätverket.
- Jag fick veta att det var viktigt med förflyttningar. Vi fick därför beskedet att vi skulle föras till Danmark.
Även denna gång skedde transporten nattetid med bil. De fick bo på olika platser i Danmark.
- Det verkade inte finnas någon brist på pengar eller bostäder. Allt var extremt välorganiserat, berättar Linda.
Efter någon vecka gick färden vidare till en lägenhet i Hannover i Tyskland.
Där fanns även en annan svensk mamma med barn som flytt efter att ha förlorat vårdnaden.

Ångrade sig sen

- Jag fick veta att vi kunde stanna i Tyskland. Min son skulle få en ny identitet och börja skolan. Han var glad över att kunna vara med mig.
Men i slutet av augusti började Linda ångra sig. Hon var inte säker på att sonen skulle få en trygg uppväxt och skolgång.
Linda ringde socialtjänsten i sin hemkommun och kom överens om att lämna över barnet.
- De som hade hjälpt mig blev besvikna. De tyckte att vi skulle stanna.
Barnet bor i dag hos sin pappa.
- Linda har ingen umgängesrätt och dömdes till böter för egenmäktighet med barn.

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag