Nyanlända tvångsflyttas från sina tält – efter vräkningen

I tälten som står i Solna bor ett tjugotal personer.
Foto: Privat
Josef och Ahmad tvingas bo i tält efter att ha blivit vräkta från modulboendena.
Foto: Privat
Ahmad tror att han kommer att dö i kylan när vintern kommer.
Foto: Privat

Den sista oktober tvingades ett tjugotal barnfamiljer och nyanlända flyktingar ut på gatan efter att ha vräkts från sina så kallade sociala kontrakt. 

Nu måste de flytta från platsen där de tältat de senaste dagarna. 

– Jag vet inte vart vi ska ta vägen, säger Josef Alheraki. 

För två år sedan fick Josef permanent uppehållstillstånd i Sverige, efter att ha flytt från ett krigshärjat Syrien. Han fick då ett så kallat socialt kontrakt på en liten lägenhet i Solna. 

På onsdagen gick kontraktet ut och dagen därpå var Josef tvungen att flytta ut.

– Man kastade bara ut mina saker på gatan. Första natten fick jag sova hos en kompis i hans lilla modulbostad. Men jag kan inte störa honom längre. Det är för trångt, säger Josef till tidningen Vi i Solna som var först med att rapportera om händelsen. 

Vill hjälpa till 

Nu bor Josef i ett tält som han, tillsammans med flera andra i samma situation, placerat i en skogsbacke i närheten av den tidigare bostaden. 

– Det kommer nya personer hela tiden. Jag har försökt leta efter en bostad men det är svårt, säger Josef. 

Josef och Ahmad tvingas bo i tält efter att ha blivit vräkta från modulboendena.
Foto: Privat

En grupp flyktingar som har egna bostäder i Sverige har gått ihop för att försöka hjälpa Josef och de andra tältande. Framförallt jobbar de för att hitta en varm säng och tak över huvudet för de barn som bor bland tälten. 

– Folk skulle aldrig låta sina husdjur bo på gatan. Det skulle vara djurplågeri! Hur kan man då låta människor sova ute när det är iskallt på natten?, säger Mekhlef Alhussain som själv kommit till Sverige som flykting och är på plats för att hjälpa till. 

Fått tre timmar på sig 

Under lördagsförmiddagen kom polisen med beskedet att de tältande inte får bo kvar på platsen.

– Det som har hänt är att en polispatrull kommit för att avhysa personerna på platsen då det är campingförbud i Solna kommun, säger Anna Westberg på Stockholmspolisen. 

Var de omkring tjugo personer som nu bor i tälten ska sova vet de själva inte. 

– Jag vet inte vart vi ska ta vägen. Vi har överlevt kriget, vi har överlevt flyktingbåtarna och nu måste vi överleva gatan, säger Josef. 

Enligt polisen finns det ännu inga uppgifter på vad som kommer hända med Josef och hans vänner. 

– Polisen kommer ge personerna på plats lite information, säger Anna Westberg. 

Behöver bara erbjuda bostad under två år

Solna stad har sedan 2016 tagit emot 790 nyanlända flyktingar.

Flera av dem har möjlighet att hitta ett eget boende men många har placerats i så kallade modulbostäder, vilket är en genomgångsboende. Det är den kommunala bolagsstiftelsen Signalisten som fått i uppdrag av Solna stad att hantera de nyanländas boendesituation. 

– De kommer att få besök av representanter för Signalisten under lördagen och sedan kommer de att få fortsatt hjälp med att söka nya bostäder. Något som vi har hjälpt dem med under den senaste tiden, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna stad, till DN.  

Expressen har försökt nå Rasmus Sandsten. 

I våras bestämde Förvaltningsrätten i Stockholm att en kommun har rätt att säga upp hyreskontrakt för nyanlända. Flera kommuner har nu valt att tolka beslutet som att de bara är skyldiga att erbjuda de nyanlända ett hyreskontrakt under en etableringsperiod på två år. 

När kontraktet gått ut släpper kommunen sitt ansvar och den som bott i en lägenhet måste flytta ut för att ge rum åt andra nyanlända. 

I veckan beslöt länsstyrelsen att Solna ska ta emot 126 av de 2 959 nyanlända som Migrationsverket har anvisat till Stockholms län.

Vintern närmar sig

På torsdagen vräktes även Ahmad Wani, 26, från sin bostad. 

– Jag har försökt leta efter en lägenhet men kommunen har inte gett mig någon vägledning till hur jag ska gå till väga. Det ända de har sagt är att jag ska leta på Blocket, säger Ahmad. 

”Med vintern som kommer tror jag inte att jag kommer komma upp. Jag tror att jag kommer dö”, säger Ahmad Wani, 26, som vräktes från sin bostad på torsdagen.
Foto: Privat

Ahmad jobbar i dag för en byggfirma men är orolig för framtiden. 

– Om jag kommer upp på morgon är det självklart att jag går till jobbet även fast jag bor i tält. Med vintern som kommer tror jag inte att jag kommer komma upp. Jag tror att jag kommer dö, säger Ahmad.

Sociala kontrakt

Sociala kontrakt handlar om att ge tak över huvudet för de personer som av någon anledning blivit utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden. Hyresgästen får ett andrahandskontrakt där socialtjänsten i en kommun går in som förstahands hyresgäst och sedan hyr ut lägenheten i andra hand. 


Sociala kontrakt används bland annat som träningslägenheter för personer med missbruk eller psykiska problem men även skuldsatta barnfamiljer och nyanlända flyktingar kan få rättigheter till ett socialt kontrakt. 


Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.