Caroline Stenman, 26, var utsänd av P1:s "Kaliber" för att med dold kamera filma Sverigedemokraternas resa till Estland. Det var när hon avslöjades som det rån som nu utreds ska ha begåtts. Foto: Anders Ylander
Caroline Stenman, 26, var utsänd av P1:s "Kaliber" för att med dold kamera filma Sverigedemokraternas resa till Estland. Det var när hon avslöjades som det rån som nu utreds ska ha begåtts. Foto: Anders Ylander

Flydde från SD-ledarna

Publicerad
Uppdaterad
Fyra Sverigedemokrater är polisanmälda för att ha stängt in en kvinnlig Sveriges Radio-reporter i en hytt på Estlands-färjan M/S Victoria och rånat henne på handväska och videokamera. Den wallraffande journalisten hade avslöjats av partisekreterare Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson. - Jag fick panik, jag var livrädd, säger journalisten Caroline Stenman till Expressen. Hela överfallet spelades in av en dold mikrofon.
Enligt anmälan som finns registrerad på Citypolisen i Stockholm skedde det misstänkta rånet strax efter tio på kvällen fredagen den 9 januari i år.
Sverigedemokraternas ungdomsförbund hade arrangerat en tre dagar lång konferens- och festresa till Tallinn.
Partiledaren Jimmie Åkesson deltog tillsammans med partisekreteraren Björn Söder och ett 30-tal medlemmar i partiets ungdomsförbund SDU ledda av ordföranden Erik Almqvist.

Dold mikrofon innanför tröjan
Men med på resan var också frilansreportern Caroline Stenman, 26, på hemligt uppdrag av Sveriges Radios program för undersökande journalistik, Kaliber, i P1.
Hon hade ända sedan i höstas infiltrerat Sverigedemokraterna.
Hon var utrustad med en dold videokamera i en handväska - samt en liten dold mikrofon innanför sin tröja - som dokumenterade allt som hände under den tre dygn långa resan.
Det var på vägen hem till Stockholm som hon plötsligt avslöjades.
Caroline Stenman berättar för Expressen:
- Vi satt i en hytt och festade. Björn Söder satt mitt emot mig. Jag såg att han tittade konstigt på mig. Sen reste han sig och lutade sig fram mot Jimmie Åkesson, som satt bredvid mig. Jag såg att han viskade någonting i hans öra.
Strax efter deklarerade Jimmie Åkesson att alla måste lämna hytten.
- Han sa att de var några som måste ha en överläggning där inne.

"Fattade att jag var körd"
Efter överläggningen bad Erik Almqvist Caroline Stenman att följa med honom.
Caroline Stenman fann sig plötsligt instängd längst in i en trång hytt med Almqvist och två andra män.
- Jag fattade att jag var körd, säger Caroline Stenman. Det enda jag tänkte på var att jag måste ta mig ut.
Desperat försökte hon fly från hytten.
- Men då ställde Erik Almqvist sig framför dörren och knuffade in mig i igen.
Enligt Caroline Stenman krävde Almqvist att få titta i hennes handväska.
- Jag sa "nejnejnej". Då ryckte han tag i väskan. Jag släppte och sa "Ta den då!"
Caroline säger att hon inte vet hur hon kom ut ur hytten.
- Jag sprang så fort jag kunde. Jag var livrädd.
Innanför sin tröja bar Caroline Stenman en bandspelare som registrerade allt som hände.
När M/S Victoria kom fram till Stockholm vid tiotiden på lördagsmorgonen kom polis ombord.
De utpekade Sverigedemokraterna nekade alla till att ha rört reportern eller hennes handväska med den dolda kameran. De hade då ingen aning om att hela händelseförloppet inne i hytten spelats in av Caroline Stenmans dolda mikrofon, som de aldrig upptäckte.
Fyra män är enligt anmälan misstänkta för rån alternativt stöld.
- En av de fyra männen är mer misstänkt än de andra, säger kammaråklagare Anita Glad till Expressen.

"Ska titta på filmen"
Sanna Klinghoffer är producent på Kaliber och var också med på färjan:
- Enligt fartygets säkerhetschef ser man på en film från övervakningskameran i korridoren hur Caroline går in med sin handväska i handen och efter en stund hur hon rusar ut, utan handväska.
Lars-Ingvar Olsson vid Citypolisen:
- Vi har fått in filmen och ska titta på den.
Sanna Klinghoffer säger att det bara var en bråkdel av det inspelade filmmaterialet som försvann när reportern blev av med videokameran.
- Vi har timmar med videofilm från hela resan. Kassetterna låg i säkerhet i min hytt.
Sanna Klinghoffer säger att hon förstår att Sverigedemokraterna ville komma åt materialet.
- Jag har ju sett filmerna, jag vet vad som finns på dem, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag