Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flydde från Nordkorea efter att ha sett ”CSI: New York”

Filmen med den flyende nordkoreanske soldaten spreds snabbt världen över.Foto: UNITED NATIONS COMMAND HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu har Oh Chung Sung avslöjat vad som fick honom att riskera livet: den amerikanska tv-serien ”CSI: New York”.Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.Foto: KCNA VIA KNS / AP TT NYHETSBYRÅN

SEOUL. Den nordkoreanska soldaten flydde över gränsen till Sydkorea - trots att hans egna soldater sköt mot honom. 

Nu har Oh Chung Sung avslöjat vad som fick honom att riskera livet: ”CSI: New York”.

Tv-tittare över hela världen kunde följa hur den nordkoreanska soldaten Oh Chung Sung, 24, flydde mot den sydkoreanska gränsen i en jeep, kastade sig ur bilen och sprang mot friheten, beskjuten av kollegerna i sitt eget kompani. 

Han träffades med fem skott, bland annat i ryggen och lämnades liggande på marken i den demilitariserade zonen. Först efter en blixträd kunde han räddas av sydkoreanska soldater vid gränsen. 

Nu har han berättat vad det var som fick honom att riskera sitt liv för att nå frihet och demokrati. 

– Han berättade för mig att han hade sett ett avsnitt av ”CSI: New York”, säger Jung Gwang Il, ledare för No Chains, en stödorganisation för nordkoreanska avhoppare. 

 

LÄS MER: Hemliga operationen efter Nordkoreaflykten 

 

Ritade teckning till personalen

Expressen har tidigare berättat om hur Jung Gwang Il regelbundet skickar flaskpost och ballonger över gränsen till Nordkorea med USB-stickor fyllda med västerländska filmer och tv-serier. Målet är att få nordkoreaner att inse hur livet ser ut i en demokrati.

– Eftersom det var ett så nytt avsnitt han sett är vi nästan helt säkra på att det var vårt USB-stickor. Vi vet ingen annan som skickar ”CSI: New York” med flaskpost över gränsen, säger han. 

Oh Chung Sung var inte bara svårt skadad när han kom till akutmottagningen på Ajou University Hospital.

Han led också av en kronisk leverinfektion och var full av tarmparasiter, bland annat en 27 centimeter lång inälvsmask, enligt sydkoreanska tidningar. 

Jung Gwang Il visar en teckning han fått på sms. 

Bilden Oh Chung Sung ritat föreställer en tacksam patient med duktiga läkare och sjukskötare.

– Titta, han har ritat en teckning till sjukvårdspersonalen för att visa hur mycket han uppskattar deras hjälp, säger Jung Gwang Il.

 

LÄS MER: Vittnesmålet inifrån Nordkoreas kvinnopluton 

 

Ökat missnöje mot Kim Jong-Un

Jung Gwang Il tror att tiden talar emot Kim Jong-Uns styre. Informationen han får från Nordkorea och från avhoppare talar om ett folk som allt mer vågar visa sitt missnöje. 

– De berättar att man slutat säga ”Vår käre ledare Kim Jong-Un, utan nu säger man bara hans namn Kim Jong-Un. En sådan liten sak är oerhört stort i Nordkorea.

Han fortsätter.

– Det har till och med varit klotter på ett universitetssjukhus. Det stod ”Vi måste stå upp emot mot Kim Jong un-regimen. Det var samma klotter inne på toaletterna, säger han. 

Jung Gwang Il tycker att reaktionerna på klottret varit lika intressant som själva protesten. 

– För några år sedan grep säkerhetstjänsten personer och straffade dem för liknande klotter. Den här gången tvättade man bara bort det eftersom man håller med demonstranterna. Det är sådant som får mig att känna att det finns en möjlighet för en samhällsförändring nu och allt beror på att mer och mer information om omvärlden kommer in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.