Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orkanen Florence slår till mot USA:s östkust

Orkanen Florence slår nu till mot USA. Foto: TRAVIS LONG / AP TT NYHETSBYRÅN
På fredagsmorgonen väntas den nå Wilmington i North Carolina. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenske Adam Elmervik tvingades evakuera Wilmington och ta sig till Wilson. Foto: MICHAEL NEAL LEWIS

Orkanen Florence drar nu in mot USA i full styrka. Den har dragit in över delstaten North Carolina. Hundratals är fast i översvämningar och nära 400 000 är utan el, rapporterar CNN.

Trots att den nedgraderats till kategori ett så bedöms den vara livsfarlig. 

Svensken Adam Elmervik, 26, har lämnat sitt hem och tagit skydd i Wilson. 

– Folk är beredda på att den ska komma, säger han. 

De senaste dagarna har USA förberett sig för orkanen Florence. 

Och nu, på fredagsmorgonen lokal tid, har den nått land och drar in över kusten vid gränsen mellan North och South Carolina med kraftig vind och regn. 

Nationella orkancentret varnar för att vattnet kommer att stiga snabbt. I staden New Bern är omkring 150 personer fast i sina hem och får vänta på räddning eftersom förutsättningarna att evakuera dem är för dåliga just nu, rapporterar CNN. Och människor är fast på grund av vattenmassorna på flera platser runtomkring.

Orkanen har nedgraderats till kategori två, och senare kategori ett, på en femgradig skala – men bedöms fortfarande vara livsfarlig. Vindstyrkan har uppmätts till 40 meter per sekund.

– Fortsätt vara på er vakt. Detta är en kraftfull storm som kan döda, säger katastrofmyndigheten Femas chef Brock Long enligt CBS News.

 

Orkanen Florence drar in mot USA 

Stormen väntas också medföra omfattande skador i områdena som drabbas. Redan nu är 400 000 utan el, enligt CNN.

Svensken Adam Elmervik tvingades evakuera sin skola och sitt hem i Wilmington i North Carolina. Tillsammans med en av sina rumskamrater har han tagit skydd hos dennes föräldrar i staden Wilson – drygt två timmar nordväst om Wilmington. 

– Det verkar som att det kommer vara ganska lugnt, men folk är beredda på att den ska komma här också, säger han. 

Senaste beskedet som Adam Elmervik är att Wilson kommer vara precis vid kanten av stormen – och därmed undgå de kraftigaste vindarna.

Svensken Adam: ”Kommer stanna inomhus”

Men det är oklart om han har en skola att återvända till efter stormen lagt sig. 

– Jag vet inte hur den kommer klara sig, säger han. 

Stormen väntas nå Wilmington klockan åtta på fredagsmorgonen lokal tid. I Wilson har vinden tilltagit något och det rör sig allt mindre folk ute på gatorna, berättar Adam Elmervik. 

– Vi kommer stanna inomhus några dagar och så får man se hur det går, säger han. 

Närmare två miljoner människor har evakuerats från North Carolina, South Carolina, Virginia och Georgia för att sätta sig i säkerhet inför den stundande stormen.