Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flög fyra mil för att hämta ministrar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Regeringsplanet. Ett av de tre jetplan som används som regeringsflygplan. Det är två flygplan av typen Gulfstream IV och ett av typen Gulfstream G550.
Foto: Sven Lindwall
23 oktober 2014. Stockholm-Bromma-Bryssel.Stefan Löfven flyger denna dag till Bryssel för att närvara vid sitt första toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.
Foto: Andrew Harnik
18 november 2014. Stockholm-Bromma-New York.Stefan Löfven och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér flyger till New York för att vara med vid FN:s högnivåmöte med anledning av barnkonventionens 25-årsjubileum.
Foto: Lisa Mattisson Exp
11 december 2014. Stockholm-Bromma-Bryssel.Utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic deltar dagen därpå i EU:s ministerrådsmöte i Bryssel.
Foto: Alexander Donka
16 februari 2015. Stockholm-Bromma-Köpenhamn.Inrikesminister Anders Ygeman flyger denna dag till Köpenhamn för att delta på en minneshögtid efter terrorattentatet där.
Foto: Kristofer Sandberg

Regeringsplanen har enligt Försvarsmakten beordrats att flyga mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats - en sträcka på 41 kilometer - vid sex tillfällen de senaste månaderna.

Vid ett av tillfällena hämtades utbildningsminister Gustav Fridolin, MP och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, S, upp på Bromma flygplats och vid tre tillfällen var det statsminister Stefan Löfven som klev ombord i Bromma istället för Arlanda.

- Det var ingenting jag visste och jag får erkänna att vare sig det är Säpo, försvaret eller en polare som erbjuder sig skjuts med bil, plan eller tandemcykel så brukar jag inte ifrågasätta parkeringen utan dyka upp i tid på den plats jag tillsagd att dyka upp, säger Fridolin.

Mellanlandningarna har inneburit extra koldioxidutsläpp på nästan fem ton.

Samtidigt vill både Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholm lägga ned Bromma flygplats.

(UPPDATERAD 18.21)

# Statsminister Stefan Löfven vill inte svara på Expressens frågor.

# Regeringen får nu hård kritik av MP:s tungviktare Peter Eriksson och Karin Svensson Smith.

# Regeringsplanen har enligt Försvarsmakten beordrats att flyga mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats - en sträcka på 41 kilometer - vid sex tillfällen de senaste månaderna.

# Den 11 december lyfte regeringsplanet från Arlanda till Bromma för att hämta upp Gustav Fridolin och Aida Hadzialic som skulle vidare till Bryssel.

# Vid tre tillfällen sedan oktober har Stefan Löfven hämtas upp på Bromma flygplats efter det att regeringsplanet lyft från Arlanda.

# Flyghyran bestäms av regeringen

Regeringen får nu hård kritik av tungviktare i Miljöpartiet för att regeringsplanet har mellanlandat på Bromma flygplats för att hämta upp statsråd.

– Talar vi om för andra människor att man ska dra ned på flyg så måste vi själva visa att vi är beredda att göra förändringar, säger klimatexperten Karin Svensson Smith, ordförande för riksdagens trafikutskott (MP).

– Det är ju de korta flygresorna som är minst vettiga och som man helst vill få bort, säger det tidigare MP-språkröret Peter Eriksson.

Även Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk politiske talesperson, är kritisk.

- Det är anmärkningsvärt när politiker som företräder partier som har oerhört hög svansföring när det gäller flyget, vill lägga ner Bromma flygplats och straffbeskatta flyget till och från Norrland till exempel nu själva flyger fyra mil mellan två stockholmsflygplatser. Det ser märkligt ut, säger han.

Även Ulla Andersson, V, ekonomiskpolitisk talesperson och partiets försteförhandlare kommentar nyheten:

- Jag tycker principiellt att man ska vara försiktig med att dels använda skattebetalarnas pengar men också att hålla utsläppen nere. Håller man en hög svansföring i sådana frågor då bör man också vara så försiktig som möjligt i ett sådant läge, säger hon.

- Det ser ju inte så bra ut.

Vad tycker du om att ministrarna säger att de inte känner till det här?

- Egentligen tycker jag väl att det ska finnas ngn form av princip av näraprincip att här står planet och då planerar man resorna dit. Det ska inte en minister behöva ta reda på. Det ska vara att man vet att man behöver ta sig till Arlanda och då ska man ha restid för det. Det borde finnas en sådan rutin, säger hon.

Men Peter Larsson, vd för Svenska regionala flygplatser, ser inget med fel med att regeringsplanet har hämtat upp statsråd i Bromma.

- Det här visar bara betydelsen av att statsledningen i Sverige behöver en citynära flygplats för det ganska frekventa utbyte som ett modernt samhälle måste kunna ha. Men det gör ju också att hela frågan om hela Brommas framtid ställs på sin spets. Det visar betydelsen av Bromma, säger han.

"Försvarsmakten ansvarar för varifrån regeringsplanet lyfter"

Den 23 oktober förra året, mindre än tre veckor efter att den rödgröna regeringen tillträdde, reste statsminister Stefan Löfven till Bryssel för sitt första toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer. Mötet och resan hade då varit planerad en längre tid.

Regeringsplanet, med beteckningen TP 102, stod den morgonen parkerat på Arlanda flygplats, enligt Försvarsmakten.

Men en "ombasering" till Bromma flygplats beordrades, bekräftar Henrik Gebhardt, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj, där Försvarsmaktens transport- och specialflygenhet finns.

Sträckan mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats: 41 kilometer med bil.

- Syftet var att hämta upp ministrar, säger Gebhardt till Expressen.

Mindre än en månad senare var det dags igen.

Stefan Löfven besökte under tre dagar New York och FN för att bland annat medverka vid generalförsamlingens högnivåmöte med anledning av barnkonventionens 25-årsjubileum.

Även denna dag beordrades, enligt Försvarsmakten, regeringsplanet att lyfta från Arlanda flygplats för att några minuter senare mellanlanda på Bromma flygplats.

I dag kommenterade statsministerns pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin avslöjandet i Expressen:

- Givetvis har statsråden inte några invändningar mot att flyga från Arlanda.

Enligt Lundqvist Dahlin anser regeringen att rutiner kring flyget ska ta största möjliga hänsyn till klimat och miljö.

-  Stefan Löfven har inte begärt några flygningar mellan Arlanda och Bromma, säger pressekreteraren.

Expressen försökte ställa frågor till Stefan Löfven utanför Rosenbad på torsdagskvällen, men statsministern ville inte ge några kommentarer.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholm är överens om att Bromma flygplats ska vara avvecklad senast 2022.

I en intervju för P4 Gotland i augusti förra året konstaterade språkröret Gustav Fridolin:

- Sen tåget byggdes mellan Arlanda och innerstan så är det ju för de flesta... beroende på var man ska i Stockholm... för de flesta går det ju snabbare mellan Arlanda och Stockholms innerstad än vad det gör från Bromma.

Den 11 december lyfte ändå regeringsplanet från Arlanda till Bromma för att hämta upp Gustav Fridolin och Aida Hadzialic som skulle vidare till Bryssel. Ministrarna skulle dagen därpå delta i ett ministerrådsmöte i Bryssel som varit planerat en längre tid. Med på planet var även Fridolins pressekreterare Matilda Uusijärvi och de politisk sakkunniga Hugo Qvinth och Isabella Enbåge, Hadzialics pressekreterare Sofie Rudh samt departementssekreterarna Johan N Lycke och Karl Sälgström.

Aida Hadzialics pressekreterare Sofie Rudh säger att Försvarsmakten ansvarar för varifrån regeringsplanet lyfter.

– Statsråden har inget emot att åka från Arlanda men det har inte varit en diskussion om att planet har gått från Arlanda. En beställning har gjorts och vi har fått veta att vi ska åka från Bromma.

Visste ni att planet hade lyft från Arlanda först? 

– Det är kanslipersonal på regeringskansliet som bokar flighterna. Jag visste inte att det här hade hänt och inte Aida Hadzialic heller, säger Sofie Rudh.

Så det är nya uppgifter för er?

– Huvudstationeringsort för planen är Bromma. I det här fallet var det regeringskansliet som bokade. Men hade vi vetat om att planen den här dagen hade utgått från Arlanda hade vi tagit oss dit om möjligheten hade funnits. Det är inget av statråden som har vetat att planet måste gå ner på Bromma.

Hur ser Aida Hadzialic på de ökade kostnaderna och miljöpåverkan det innebär att mellanlanda?

– Regeringen vill att planen används med största möjliga miljöhänsyn och Aida har inte uttryckt önskemål om att planet ska gå ner på Bromma för att hon ska kliva på planet.

Är merkostnaderna rimliga?

– Den frågan går inte att svara på för det bygger på att det är något vi har beställt och det är inget som vi har gjort.

Passagerarlistorna inte offentliga

Gustav Fridolin kommentar också uppgifterna för Expressen.

- Jag tycker såklart som alla andra att det verkar dumt och att försvaret precis som alla andra myndigheter ska ta maximal miljöhänsyn i alla sina beslut, försvaret och regeringskansliet.

Du har inte haft kännedom om att planet flyttades från Arlanda till Bromma den 11 december?

- Nej. Det var ingenting jag visste och jag får erkänna att vare sig det är Säpo, försvaret eller en polare som erbjuder sig skjuts med bil, plan eller tandemcykel så brukar jag inte ifrågasätta parkeringen utan dyka upp i tid på den plats jag tillsagd att dyka upp.?

- Jag hade jättegärna åkt till Arlanda om någon hade bett dig mig göra det, säger Gustav Fridolin.

På frågan om det är dubbelmoral att Gustav Fridolin åker med ett flygplan som beordrats till Bromma flygplats när det står på Arlanda samtidigt som partiet vill lägga ned flygplatsen svarar han:

Självklart. Jag vill lämna världen i så gott skick som möjligt, säger Gustav Fridolin.

Även Anders Ygeman kommenterar uppgifterna om att han gått på i Bromma när han skulle till Köpenhamn den 16 februari.

Visste du då att det här planet hade lyft från Arlanda?

Nej.

När fick du reda på det?

Igår. Jag vet inte bakgrunden till det.

Hade du beordrat att få kliva på i Bromma?

Nej, jag har aldrig beordrat planet att varken gå från Bromma eller Arlanda. jag har åkt både från Arlanda och Bromma.

Vem är det då som har beordrat att planet ska mellanlanda

- Jag vet inte om någon har beordrat det. Tidningsuppgifter gör gällande att det handlade om serviceskäl, att man var tvungen att byta skäl. Men jag känner inte till bakgrunden.

Det finns de som säger att det här skadar förtroendet för regeringen på miljöfrågan?

- Den här rapporteringen får det att verka som att verka som att någon har fått planet att landa en extra gång. Men så är inte fallet.

Försvarsmakten ville i går inte offentliggöra passagerarlistorna från de sex aktuella flygningarna.

- Det är Säkerhetspolisen som beslutar vad som kan lämnas ut av passagerarlistorna, säger Henrik Gebhardt vid Skaraborgs flygflottilj.

Säkerhetspolisens granskning pågår nu.

Regeringsplanet beordrades även den 16 februari i år att mellanlanda på Bromma flygplats. Där klev en eller flera ministrar på planet som sedan flög vidare till Köpenhamn, enligt Försvarsmakten.

Samma dag besökte inrikesminister Anders Ygeman Köpenhamn med anledning av terrorattentatet där, enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Parkerar ibland på Arlanda

De tre affärsjetplanen har i vanliga fall sin bas på Bromma flygplats, men eftersom flygplatsen stänger vid 22-tiden på kvällen tvingas de ibland landa och parkera på Arlanda.

Enligt Försvarsmaktens beräkningar innebär varje extralandning med regeringsplanen ett koldioxidutsläpp på 822 kilo. Det innebär ett extra koldioxidutsläpp på nästan fem ton - bara för de sex mellanlandningar som beordrats sedan den rödgröna regeringen tillträdde i höstas.

– Den belastning det här innebär är ett antal personers årskonsumtion av växthusgasutsläpp, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Trafikforskaren Jonas Åkerman vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm tror att de extra utsläppen kan vara ännu större vid en mellanlandning - 1160 kilo.

- I dessa siffror är inte medräknat den klimatpåverkan som indirekt orsakas av flygplanens utsläpp av vattenånga och kväveoxider, konstaterar han.

Enligt Försvarsmakten är det oklart hur stor den totala merkostnaden blir för en extra mellanlandning, men regeringskansliet faktureras 10

kronor per flygtimme.

- Vi fakturerar 10 800 kronor i timmen eftersom det är den summa som regeringen har beslutat att vi har rätt att fakturera, enligt statsflygsförordningen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten och fortsätter:

- I övrigt har inte vi någon särredovisning för statsflyget eftersom det ingår som en del av krigsförbandet transport och specialflygenheten.

Den verkliga kostnaden är dock betydligt högre, enligt Expressens uppgifter.

- Skulle du som privat person bli erbjuden att hyra en Gulfstream G550 för 10 800 per timme ska du veta att det är ett väldigt bra pris, säger en flygcharterexpert.

Enligt uppgifter från Försvarsmakten genomfördes flera flygningar med ombasering från Arlanda till Bromma även när alliansregeringen styrde.

Anders Borg hämtades på Skavsta

För två år sedan kunde Expressen dessutom avslöja att den dåvarande finansministern Anders Borg krävt att få bli hämtad och lämnad med regeringsplanet på Skavsta flygplats i Nyköping. Detta för att slippa åka statsrådsbil till Stockholm från bostaden utanför Katrineholm.

- Han bor i Katrineholm och det är en tidsvinst. Anders Borg har oerhört långa dagar, förklarade hans pressekreterare.

Sex tillfällen då regeringsplanet flugit från Arlanda till Bromma

23 oktober 2014. Stockholm-Bromma-Bryssel.

Stefan Löfven flyger denna dag till Bryssel för att närvara vid sitt första toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.

18 november 2014. Stockholm-Bromma-New York.

Stefan Löfven och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér flyger till New York för att vara med vid FN:s högnivåmöte med anledning av barnkonventionens 25-årsjubileum.

27 november 2014. Stockholm-Bromma-Malmö.

Det är oklart vilken minister som använt regeringsplanet för resa till Malmö den här dagen.

11 december 2014. Stockholm-Bromma-Bryssel.

Utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic deltar dagen därpå i EU:s ministerrådsmöte i Bryssel.

18 december 2014. Stockholm-Bromma-Bryssel.

Stefan Löfven flyger denna dag till Bryssel för att delta i toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer.

16 februari 2015. Stockholm-Bromma-Köpenhamn.

Inrikesminister Anders Ygeman flyger denna dag till Köpenhamn för att delta på en minneshögtid efter terrorattentatet där.

Sex frågor ministrarna inte kunde besvara i går

1 Varför beordrades statsflygplanet att mellanlanda på Bromma flygplats efter starten från Arlanda?

2 Av vilken anledning åkte ministern inte till Arlanda flygplats i stället?

3 Vem beställde mellanlandningen på Bromma flygplats?

4 Varför är merkostnaden för en sådan mellanlandning rimlig?

5 Hur ser ni på att extra flygbränsle förbrukas, vilket leder till att mer koldioxid släpps ut?

6 Hur rimmar detta med Socialdemokraternas och Miljöpartiets besked i Stockholm om att Bromma flygplats ska stängas?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.