Larmet kom till polisen klockan 14.15 på tisdagen då riksdagens skyddsvakter upptäckt mannen som styrde drönaren och larmade polisen. Foto: Bertil Ericson / Scanpix / SCANPIX SWEDENLarmet kom till polisen klockan 14.15 på tisdagen då riksdagens skyddsvakter upptäckt mannen som styrde drönaren och larmade polisen. Foto: Bertil Ericson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN
Larmet kom till polisen klockan 14.15 på tisdagen då riksdagens skyddsvakter upptäckt mannen som styrde drönaren och larmade polisen. Foto: Bertil Ericson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN
Drönaren på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅNDrönaren på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Drönaren på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Flög drönare vid riksdagen – greps

Publicerad

En man omhändertogs efter att ha flugit drönare ovanför riksdagshuset i Stockholm.

– Han omhändertogs av skyddsvakter. Personen är numera gripen för brott mot luftfartslagen och brott mot skyddslagen, säger Eva Nilsson, pressinformatör vid Stockholmspolisen.

Larmet kom till polisen klockan 14.15 på tisdagen då riksdagens skyddsvakter upptäckt mannen som styrde drönaren och larmade polisen.

Mannen omhändertogs enligt skyddslagen.

– Skyddslagen ger polisen möjlighet att avvisa och avlägsna personer som befinner sig intill, invid eller på skyddsobjekt, säger Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Mannen greps senare

Flera polispatruller fanns strax efter händelsen vid riksdagshuset. Polisen har informerat Säkerhetspolisen, vilket är rutin vid en händelse som sker vid ett skyddsobjekt.

Säpo hänvisar till polisen.

– Vi är informerade om det här ärendet men i övigt hanteras det av polismyndigheten så det är dit du får ställa frågor om själva händelsen, säger Säpos pressekreterare Simon Bynert.

Mannen togs med för förhör och greps sedan misstänkt för brott mot luftfartslagen och brott mot skyddslagen.

Polisen är förtegen

Polisen vill inte uttala sig om vem den här mannen är. Enligt uppgift till Aftonbladet rör det sig om en rysk medborgare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag