Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flockimmuniteten kan rädda Stockholm först

11 av 100 i Stockholm har utvecklat antikroppar mot coronaviruset. Jan Albert i SVT:s Aktuellt: Fler än 11 procent.
Personer flanerar på Norr Mälarstrand i Stockholm under söndagen till skillnad från de flesta människorna i Europa som fortfarande befinner sig i coronakarantän.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utanför huvudstaden har smittspridningen inte gått lika snabbt.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
”I resten av landet har man inte hunnit lika långt, så det är inte självklart att man når flockimmunitet där”, säger matematikprofessorn Tom Britton i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Stockholm närmar sig flockimmunitet.

I KI:s nya coronatest på blodgivare visade det sig att 11 av 100 hade utvecklat antikroppar, skriver SVT Nyheter.

Men utanför huvudstaden har smittspridningen inte gått lika snabbt.

– I resten av landet har man inte hunnit lika långt, så det är inte självklart att man når flockimmunitet där, säger matematikprofessorn Tom Britton i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Spridningen av coronaviruset kan ha nått en kulmen i huvudstaden, enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet. Hans beräkningar visar att omkring en tredjedel av stockholmarna har smittats.

– Mellan 25 och 40 procent. Man använder sig av matematiska modeller för detta, och tittar på sjukdomens reproduktionstal, som man brukar säga är 2,5, samt tittar på hastigheten. Men det finns stora osäkerheter, säger Tom Britton i ”Nyhetsmorgon” på måndagen.

Siffran innebär att Stockholm är nära så kallad flockimmunitet, då runt 60 procent är sjuka eller har blivit immuna. Men Tom Britton understryker i programmet att det är för tidigt att andas ut.

Samtidigt visar en ny studie från KI och Karolinska universitetssjukhuset att 11 av 100 testade redan har utvecklat antikroppar. Överläkare Jan Albert säger att det är ett för litet urval för att vara en forskningsstudie och att andelen smittade troligtvis är högre i verkligheten, säger han till SVT Nyheter.

 – Vi är glada att ha ett test som vi vet är okej. Det är inte 100-procentigt känsligt, det har sensitivitet på 70-80 procent. Några kommer att testa negativt trots att de haft det. Men ingen kommer att testa falskt positivt. De vi har testat som ska vara negativa har varit det, säger Jan Albert.

– Man kan inte dra slutsatser om de exakta procenttalen, men vi vet att de 11 procenten har haft det. Det är för lite för en forskningsrapport, men för viktigt för att sitta och hålla på.

Flockimmunitet nära i Stockholm

I andra delar av Sverige, där coronaviruset initialt inte spreds lika snabbt, går det långsammare. Regeringens åtgärder för att hindra smittspridningen har dämpat spridningen.

– Det var runt den 16 mars som vi gjorde lite förändringar, stängde högskolor och uppmanades jobba hemma. Då hade Stockholm redan hunnit ganska långt. I resten av landet har man inte hunnit lika långt, så det är inte självklart att man når flockimmunitet där, säger Tom Britton.

Till SvD säger matematikprofessorn att Stockholm kan nå flockimmunitet i maj. Statsepidemiolog Anders Tegnell ger stöd för beräkningarna i en intervju med TV4.

– De ligger i linje med andra uppgifter som vi har och stämmer nog också rätt hyfsat med de mätpunkter vi har fått från andra grupper, säger Tegnell.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

”Sverige har kommit längst mot flockimmunitet”

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland om skillnaderna mellan de nordiska länderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.