Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flickvännens terror – före 22-åriga Alexanders död

Så gör du om en anhörig inte vill leva längre.
Alexander Urtula, 22, och Inyoung You, 21.
Foto: District Court Suffolk County

I maj hoppade studenten Alexander Urtula, 22, från ett parkeringsgarage.

Flickvännen Inyoung You ska ha uppmanat honom till självmord hundratals gånger – och skickade drygt 47 000 sms under de två sista månaderna av hans liv.

Det menar åklagare i Massachusetts som nu väcker åtal mot henne, rapporterar CNN.

I maj tog 22-åriga Alexander Urtula, student på Boston College i USA, livet av sig.

Flickvännen Inyoung You, 21, anklagas för att ha misshandlat och manipulerat honom ”fysiskt, verbalt och psykiskt” under deras 1,5 år långa förhållande. Utredare ska bland annat ha hittat sms där hon skrivit ”gå och ta livet av dig”, ”gå och dö” och att världen vore en bättre plats utan honom.

Åklagarna beskriver ett mönster av trakasserier och manipulationer genom förhållandet, där hon både ställde krav och utfärdade hot. Flickvännen tycks ha haft full kontroll över Alexander Urtula – både mentalt och känslomässigt. Åklagarna menar även att Inyoung You var fullt medveten om pojkvännens depression.

Hennes uppmaningar om självmord ska ha förekommit ”hundratals gånger” i de drygt 47 000 sms hon skickade under de två sista månaderna av hans liv, menar åklagarna.

Skickade över 47 000 sms

Inyoung You misstänks också ha varit närvarande när han hoppade från taket till ett parkeringsgarage den 20 maj – bara timmar före examen, berättade en representant för domstolen i Suffolk County för pressen. 

Hon ska för närvarande befinna sig i hemlandet Sydkorea, och domstolen i Suffolk County menar att det är föga troligt att hon kommer återvända till USA frivilligt.

– Om hon inte gör det kommer vi vidta nödvändiga åtgärder för att få henne tillbaka hit, sa Rachel Rollins på domstolen.

”Alexander var en talangfull student som var involverad i många aktiviteter”, berättar talespersonen Jack Dunn på Boston College i ett uttalande.

”Våra kondoleanser och böner går till Alex familj”.


SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

”Finns en rädsla för att prata om det”

Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero, menar på att man måste våga prata om det och lyfta frågan för att förebygga självmord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.