Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flickvännen Hatice Cengiz om mordet på Khashoggi

Jamal Khashogg mördades inne på saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet. Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Journalistens Hatice Cengiz berättar nu om sorgen. Foto: HABERTURK GAZETECILIK VE MATBAAC / AP TT NYHETSBYRÅN

Jamal Khashoggi gick in på saudiska konsulatet i Istanbul för att hämta skilsmässodokument. 

Utanför stod hans fästmö Hatice Cengiz och väntade – men journalisten kom aldrig tillbaka. 

– Jag känner skuld, det är det värsta, säger Hatice Cengiz till VG. 

Bröllopet var bara två veckor bort. 

Efter att ha besökt det saudiska konsulatet i turkiska Istanbul för att begära ut skilsmässodokumenten återvände Jamal Khashoggi fyra dagar senare för att hämta dem. 

Med sig hade han sin fästmö Hatice Cengiz som väntade utanför konsulatet. 

Efter två timmar utan något spår började hon bli orolig och hon ringde flera samtal till vänner, bekanta och släktingar.

Jamal Khashoggi mördades två veckor innan han skulle gifta sig med Hatice Cengiz. Foto: Privat


Vad som hände där inne har det sedan framkommit flera uppgifter om – och till en början handlade det om ett försvinnande. 

Jamal Khashoggi mördades inne i konsulatet 

Men sedan framkom uppgifterna om att den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördats inne på konsulatet. 

FN har i samband med sin utredning slagit fast att mordet planerats långt i förväg av den saudiska staten. Turkiska utredare har sagt att journalisten kvävdes ihjäl och att mordet var beställt av saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. 

– Jag önskar att vi hade varit mer försiktiga. Vi var tvungna att gifta oss här. Jag känner skuld, det är det värsta. Men jag tvingade inte honom att åka dit, säger Hatice Cengiz i en intervju med norska VG.

Hatice Cengiz, 36, träffade den 23 år äldre Jamal Khashoggi under en konferens i Istanbul. Hon hade en doktorand och forskade om gulfländerna, medan han var en hyllad författare och regimkritisk journalist. 

Khashoggis fästmö Hatice Cengiz: ”Känner skuld”

Inom kort talades de vid per telefon varje dag – hon i Istanbul och han i Washington D.C.

– Allt hände så snabbt, det var så intensivt. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det var ett förhållande som grundade sig i gemensamma intellektuella värderingar, kultur och bakgrund. Inte bara känslor, säger Hatice Cengiz. 

Efter mordet på journalisten har flera länder – däribland Sverige, Norge och Finland – stoppar försäljning av militär utrustning till den saudi-ledda koalitionen i krigshärjade Jemen. 

Totalt har 21 personer i Saudiarabien gripits misstänkta för inblandning i mordet.  

– Jag vill att de som ligger bakom detta straffas. Jag vill inte att Jamals död ska ha varit förgäves. Och jag vill inte att mordet ska missbrukas som ett politiskt medel, säger Hatice Cengiz.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.