Frågan om hedersvåld har kommit högre upp på den politiska agendan i Sverige. Oppositionen och den politiska vilden Amineh Kakabaveh kräver krafttag och flera straffskärpningar har genomförts.
SVT Nyheter har gått igenom samtliga LVU-omhändertaganden på grund av hemförhållanden under tre månader 2020.
67 av 437 ärenden gällde barn som utsatts för hedersvåld. De flesta av dem var flickor som blev fysiskt misshandlade av sina föräldrar, oftast sin pappa.
Piskades med mobilsladd
En flicka berättar att hon låsts in och misshandlats med tillhyggen av sin pappa för att hon hade en pojkvän.
– Han frågade mig om jag var rädd. Sen slog han mig mot huvudet och sa att han skulle döda mig med kökskniven.
I granskningen beskrivs flera andra dystra exempel på hedersvåld. En flicka i Kronoberg blev slagen av sin pappa och förbjuden att ha vänner, tre syskon i Hässleholm blev dödshotade och misshandlade med järnspett och en flicka i Stockholm fick dödshot när hon inte ville ha slöja.
En flicka, som inte ville bli bortgift, berättar för SVT:
”Mamma sa: 'Istället för att förstöra mitt liv kan du hellre dö'. Hon satte mig i duschen med iskallt vatten. Sedan slog hon mig med en metallslev på smalbenen. Och med en mobilsladd över ryggen som om jag var en slav”.
Men trots att många barn utsätts för fysiskt våld så lagförs förövarna sällan, enligt granskningen.
Vågar inte vittna
Devin Rexvid, forskare vid Stockholms universitet som granskar socialtjänstens arbete mot hedersvåld, tror att många utsatta barn och ungdomar inte vågar anmäla sina föräldrar.
Flickan som duschades i kallt vatten drog tillbaka sitt vittnesmål före rättegången.
– Det är ett massivt tryck från familjen, släkten och syskonen som gör att de tar tillbaka, förminskar, bagatelliserar våldet, säger han till SVT.
Tidigare studier pekar på att barn som utsätts för hedersvåld ofta inte vågar söka hjälp.
- Vi ser även att äldre flickor, upp till 19 år, omhändertas. Det ses som ett sista försök att rädda dem från att bli bortgifta eller könsstympad, säger Devin Rexvid.