Flickornas kläder är tajtare än pojkars

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Samma storlek? Pojktröja till vänster och för flicka till höger.
Foto: Cornelia Nordström

Kläder till små flickor är ofta trängre än de till pojkarna, trots att samma storlek anges. 

Det är passformen som kan skilja sig, hävdar de stora klädkedjorna. 

Men på nätet väcker ämnet heta känslor och stark debatt.

Bloggaren Jennie blev uppmärksam på hur mycket storlekarna på barnkläder kan skilja sig när hon skulle handla till sin son på Lindex. På pojksidan räckte det med storlek 110, men på flickplaggen behövde han 116 eller 122.


Expeditens förklaring

 Pojkkläderna har mer rörelsevidd eftersom de busar på ett annat sätt, upplyste expediten.

 "Smakfull förklaring tycker jag: Välkommen till Lindex, våra flickkläder har inbyggd rörelsebegränsning. (Perfekt ju, så att inte tjejerna får för sig att busa runt på ett pojkaktigt sätt)", skrev Jennie på sin blogg.


"Har olika passform"

 Inlägget startade en kritikstorm på nätet, många upprördes över det skeva genusperspektivet och berättade om liknande erfarenheter.

 Från Lindex medger man att vissa barnplagg inte har exakt samma mått.

 - Vi har ju olika passform på våra olika kollektioner. Hur mycket som ska skilja däremellan är något som vi ständigt jobbar med i vårt utvecklingsarbete, säger Kristina Hermansson, informationsansvarig på Lindex.

 Enligt Hermansson följer man de allmänna rekommendationerna från branschen. Men vissa plagg får en nättare passform, beroende på material och modegrad.

 - Ett annat skäl till att plaggen kan skilja sig åt är att vi samarbetar med många olika leverantörer, säger Hermansson.


"Ska vara funktionella"

 På H & M framhåller man att grundmåtten alltid är desamma för flick- och pojkplagg.

 - Pojkkläder är alltså inte större överlag. Utgångspunkten är att plaggen ska vara funktionella och moderiktiga, men sedan spelar saker som passform, funktion och kvalitet in, varför olika plagg i samma storlek kan uppfattas olika, säger Håcan Andersson på pressavdelningen.

 Anja Eriksson/TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.