Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flickorna flyr hedersvåld – sätts på ungdomshem

SVT Nyheter har träffat Aisha, som omhändertogs och skickades till ett låst statligt ungdomshem.
Ett låst Sis-hem.
Foto: SVT
Johanna driver ett skyddat boende.
Foto: SVT
Illustrationsbild från SVT:s inslag.
Foto: SVT
Det är som att sitta av ett fängelsestraff, säger en flicka som SVT valt att kalla ”Aisha”.
Foto: SVT / SVT

Flickor flyr från hedersvåld i familjen och sätts in på Sis-hem. 

Vissa blir så traumatiserade av tiden på hemmen att de hellre återvänder till våldet och förtrycket i familjen – andra försvinner spårlöst, det visar en granskning som SVT gjort.

– Det är som att sitta av ett fängelsestraff, säger en flicka som SVT valt att kalla ”Aisha”.

Bakom lås och bom på Statens institutionsstyrelses ungdomshem antas flickorna vara trygga.

Under de senaste åren har, vid minst 20 tillfällen, ungdomar som utsatts för hedersvåld placerats på Sis-hem för att skyddas från släktingar som jagar dem, visar en granskning som SVT gjort.

Från ett fängelse till ett annat

Det paradoxala i sammanhanget blir att ungdomen kastas från en kontrollerande miljö till en annan, det menar Johanna, som driver ett skyddat boende.

– Man byter ju bara förtrycket de har upplevt. De har ju varit kontrollerade i sin hemmiljö och blir nu kontrollerade av samhället i stället, säger hon till SVT.

En av flickorna, som SVT valt att kalla ”Aisha”, är 19 år och har vuxit upp i en våldsam familj, med hedersförtryck och tortyrliknande misshandel. Hon fann hopp när när hon skulle omplaceras från sin familj.

– Soc sa att jag var så modig, jag vågade lita på dem, berättar hon för SVT.

– Men jag blev bränd.

Flickorna rymmer och försvinner

Den kontrollerande miljön på Sis-hemmet blev för mycket för Aisha, som valde att rymma – hon befinner sig nu gömd på okänd ort i Sverige.

– Sveket från soc kommer jag ha med mig livet ut. De tog mig från ett hem med våld, från en kontrollerad miljö och placerade mig i ett Sis-hem fyllt med våld. Du kan inte bli mer kontrollerad än jag blev.

SVT:s granskning av 70 LVU-domar om hedersförtryck visar att Aisha inte är ensam om att fly den ny kontrollerande miljön. Det finns flera fall där flickor är så rädda från att låsas in på Sis-hem igen att de hellre återvänder till våldsamma familjer, i andra fall har flickor släppts och försvunnit spårlöst.

”Förlorade sin oskuld om man använde tampong”

SVT Nyheter har träffat Sara, 16 vars pappa försökte gifta bort henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.