Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flickans hund hjälpte läkarna vid operation

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här är hunden som fick hjälpa läkarna i operationssalen.

När Kaelyn Krawczyk, 7, skulle opereras för en njurinfektion var funktionshunden JJ med som en extra monitor - för att varna läkarna om hon började må dåligt.

- Det låter konstigt, när vi har maskiner värda miljontals dollar som piper överallt, men den här lilla hunden är känsligare än alla maskiner, berättar narkosläkaren Brad Taicher.

Terriern JJ är lilla Kaelyn Krawczyks bästa vän. Flickan och hunden är alltid tillsammans. JJ fick till och med vara med i operationssalen när Kaelyn opererades för en njurinfektion i december. Det är inte ovanligt att hundar hjälper sjuka människor. De kan bland annat upptäcka blodsockerfall hos diabetiker och epilepsianfall.  Men det här är första gången som en hund fått agera extra monitor under en operation på sjukhus.

Kaelyn lider av den sällsynta sjukdomen mastocytos som gör att hon plötsligt kan få en allergichock med symptom som andnöd och nässelutslag - och JJ har utbildats i att upptäcka om hon är på gång att få en attack.

Narkosläkaren Brad Taicher berättade för Charlotte Observer att terriern satte sig upp en gång under operationen. Han cirklade runt och gav läkarna en varning för visa att något var på gång. Men sedan satte sig hunden ner och operationen gick bra.

Kan hämta adrenalinspruta

Mamma Michelle säger till ABC säger att hunden kan känna av allergireaktionen innan Kaelyn får några symptom. Förutom att signalera att något är fel, kan han även gå till familjens medicinskåp och hämta en adrenalinspruta.

- JJ har gjort det möjligt för vår dotter att leva ett mer normalt liv. Den här hunden är ett mirakel för oss varje dag, förklarar hon.

JJ blev Kaelyns servicehund för 18 månader sedan. Innan dess fick hon flera allvarliga allergireaktioner per år, men det senaste året har det bara hänt en enda gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.