Flickan från Umeå ska ha anslutit sig till IS

Publicerad

Flickan från Umeå som anmälts försvunnen av sin mamma misstänks ha anslutit sig till Islamiska staten.

Redan innan försvinnandet misstänkte Säpo att flickan radikaliserats.

I april kontaktade mamman till den minderåriga flickan polisen i Umeå efter att hennes dotter försvunnit från hemmet med pass och resväska, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. De skriver att föräldrarna och Säkerhetspolisen redan tidigare misstänkt att flickan radikaliserats.

Socialtjänsten inledde en utredning - men som lades ner, enligt SVT Nyheter Västerbotten. 

"har radikaliserats"

Man misstänker att den minderåriga flickan har rest för att ansluta sig till Islamiska staten, IS. Vilket land hon befinner sig i är dock okänt i nuläget.

– Det är uppenbart att hon har radikaliserats. Exakt vilken del det handlar om vet vi inte, men vi har en farhåga om att det handlar om IS och det är dit vi riktar vår koncentration nu, säger Seth Åberg, samordnare kring våldsbejakande extremism i Umeå kommun till SVT.

Socialtjänsten i Umeå har nu blivit anmälda enligt lex Sarah av en socialsekreterare för att inte ha arbetat tillräckligt med frågan, uppger SVT.

Fånge hos IS

Expressen har tidigare rapporterat om Marilyn som under åtta månader var fånge hos IS. Hon följde med sin pojkvän som anslöt sig till Islamiska staten. Under tiden blev hon gravid och i Irak födde hon en son. Efter att pojkvännen dött i strider lyckades man frita flickan som kunde återförenas med sin familj och återvända hem till Sverige.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag