Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flickan anmälde våldtäkt – pojken går kvar i klassen

Nu tvingas flickan gå kvar i samma klass som pojken hon anmälde för våldtäkt. Foto: Privat

Flickan anmälde klasskompisen för att ha fört in sina fingrar i henne.

Under utredningen tvingas flickan gå i samma klass som honom. 

– Det här är faktiskt ett problem, att offer får byta skola medan förövare går kvar, säger hon.

Gymnasieskolans rektor förklarar för lokaltidningen att de inte tar ställning för någon part och att de förhåller sig till skollagen.

Flickan var hemma hos en av sina klasskamrater för en övernattning i Mellansverige. Enligt henne så la hon och väninnan sig för att sova på en luftmadrass när en pojke från klassen la sig bredvid. 

– Jag sov i mitten. Jag vaknade av att han fingrade mig, berättar flickan för Expressen.

Chocken var omedelbar, liksom paniken, känslorna och tankarna. Hon visste inte om hon skulle skrika eller låtsas sova, berättat hon. 

– Jag tog bort hans hand och la mig åt andra hållet. Han tog lite på mina höfter. Sen slutade han. 

”Jag var bara jättechockad”

En stund senare väckte hon sin väninna och de gick ut ur huset tillsammans. Flickan återberättade vad som hade hänt. Då gick väninnan tillbaka in och började skrika på killen.

– Jag satt i vardagsrummet och kollade in i väggen. Jag hörde min kompis säga ”det där är inte okej, det där är våldtäkt” till killen. Då började han gråta.

Kort därefter lämnade pojken bostaden, enligt tjejen. 

– Först grät jag inte, jag var inte arg eller ledsen. Jag var bara jättechockad. När jag väl förstod blev jag så ledsen. Det var jättejobbigt, berättar flickan.

Tvingas gå i samma klass

Händelsen ska ha skett för snart två veckor sedan. Skolan meddelades direkt och en anmälan om våldtäkt upprättades hos polisen. Pojken stängdes av från skolan i två veckor i samband med anmälan.

– Jag blev chockad över att rektorn knappt reagerade. När vi sa att vi kastade ut honom verkade hen tycka synd om honom.  Hen sa ”vi jobbar för att förebygga det här” men det hade ju redan hänt, säger flickan.

Flickan tvingas gå kvar i samma klass som pojken. Foto: Privat

I torsdags kom ett brev från barn- och ungdomsnämnden som konstaterar att killen ska komma tillbaka till skolan på onsdag.

”I dagsläget finns ingen laglig grund för ytterligare förlängd avstängningstid”, skriver nämnden i beslutet.

Hur känns det att behöva gå i samma klass som honom?

– Väldigt jobbigt, jag kommer inte klara av att se honom. Jag drömde mardrömmar inatt. Jag har ingen aning om vad jag ska göra.

Flickan berättar att hon har övervägt att byta skola, men att hon helst skulle se att han förflyttas.

– Jag har inte orkat kämpa. Jag vill verkligen inte gå på någon annan skola. Det här är faktiskt ett problem, att offer får byta skola medan förövare går kvar.

Rektorn: Förhåller sig till skollagen

I en anonym intervju berättar rektorn för lokaltidningen att de inte tar ställning i fallet. Rektorn berättar att de varken är poliser, åklagare eller domare utan endast kan förhålla sig till skollagen. 

På nätet har en namninsamling startats för att kräva att den polisanmälda pojken flyttas från skolan. Rektorn är kritisk till insamlingen då hen menar att killen redan är dömd i sociala medier. 

Fallet har hög prioritet hos polisen, enligt flickans mamma.

– På onsdag är pojken tillbaka i skolan. Vi ska träffa rektorn på måndag och se vad de har att säga, säger hon.

En presstalesperson för polisen uttalar sig inte i ärendet av respekt för flickans unga ålder och hänvisar till åklagarkammaren.

Expressen har sökt åklagarkammaren för kommentarer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!