Flicka tvingades inseminera sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En kvinna i Storbritannien har tvingat sin då 14-åriga adoptivdotter att inseminera sig med donerad sperma - för att hon själv ville ha ytterligare ett barn.

Nu avtjänar mamman ett fem år långt fängelsestraff, avslöjar  Guardian. 

Kvinnan som redan hade tre barn hade nekats att adoptera fler barn. Men det hindrade inte henne från att försöka skaffa ytterligare ett, trots att hon själv valt att inte föda på grund av hälsoskäl.

Enligt ett fall som tidningen Guardian nu avslöjar lät mamman då i stället sin 14-åriga adoptivdotter inseminera sig med sperma som mamman köpt via internet. Fallet har varit belagt med sekretess men nu kan Guardian avslöja chockerade uppgifter.

Dottern, som var oskuld, ska ha fått ett missfall som 14-åring men därefter regelbundet ha inseminerat sig, för att slutligen föda ett barn när hon var 16 år.

Enligt domen var dottern i över två år tvungen att inseminera sig sju gånger, "ensam i sitt sovrum, med hjälp av sprutor med sperma". Flickan ska ha varit för rädd för modern för att vägra. Dottern, som inte har några vänner i sin egen ålder, har senare berättat för utredarna att hon blev "ganska chockad" när hennes mamma först frågade henne, men också tänkte: "om jag gör det kommer hon kanske att älska mig mer".

Sanningen avslöjades till slut när barnet föddes. Barnmorskor kände då oro över den "påträngande och okänsliga" mamman, som försökte hindra sin dotter från att amma sitt nyfödda barn. Personalen märkte dotterns ovilja att lämna ifrån sig barnet till sin mor och larmade socialtjänsten.

DNA-tester visade att barnet föddes med hjälp av donerad sperma från Cryos-kliniken i Danmark.

Under en veckas förhandlingar framkom att kommunen vid fyra tillfällen tidigare larmats på grund av moderns "olämplig uppträdande mot sina barn", men hittade ingen anledning att gripa in. Mamman, som beskrivs som "mycket vältalig", och som "älskar barn", isolerade familjen. Barnen fick sin utbildning i hemmet, och adoptivpappan till de äldsta två barnen hölls medvetet borta från barnen.

Mamman avtjänar nu ett fem år längt fängelsestraff efter att ha erkänt övergrepp mot barn.

Familjedomaren Justice Jackson beskriver det som "en bestående känsla av misstro att en förälder kan bete sig på ett sådant elakt och självisk sätt mot ett sårbart barn", skriver Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.