Flicka nekad asyl – har spärrats in i över ett år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden, som kommer från Australian Maritime and Safety Authority (AMSA), visar en båt med asylsökande utanför Australiens kust.
Foto: REUTERS

Fler än 100 barn sitter strandade på Julön efter att ha nekats asyl i Australien.

Bland dem finns en sexårig flicka som suttit inspärrad i över ett år.

– Regeringen stjäl hennes barndom, skriver advokaten som nu för flyktingarnas grupptalan.

I mitten av 2013 trädde Australiens nya asylregler i kraft. De kontroversiella reglerna gör gällande att ingen person som försöker nå Australien med båt kan få asyl i landet, oavsett situation. I stället sätts flyktingar i läger till havs, bland annat på Julön som ligger 150 landmil nordväst om Australiens fastland, i närheten av Indonesien.

Juristfirman Maurice Blackburn menar nu att hanteringen av dessa människor är brottslig. Firman har lämnat in en grupptalan å ett antal flyktingars vägnar, skriver TT.

Sexårig flicka inspärrad

Sexåriga "A S" är ett av över 100 flyktingbarn som nu vistas på Julön.

– Regeringen stjäl hennes barndom. Regeringen berövar alldeles för många barn deras barndom, säger juristen Jacob Varghese i en kommuniké, enligt TT.

Stämningen hänvisar till läkare som dömer ut hälsovården för de drabbade. Till exempel har "A S" "fått bristfällig behandling för medicinska och dentala problem", vilket lett till att hon är "ett alarmerande ledset och oroligt barn, med allvarliga psykiska men", skriver Varghese.

Hittills har uppmärksammandet av flyktingarnas situation på Julön inte fått något gehör hos den australiska regeringen. Migrationsminister Scott Morrison har i stället svarat att hälsovården på ön bedrivs på en godkänd nivå.

Minister försvarar reglerna

I fredags försvarade ministern landets hårda asylregler och menade att de är nödvändiga för att hindra livsfarlig människosmuggling till sjöss. De senaste åren har hundratals dött på båtfärder, främst från Indonesien, på väg till Australien, rapporterar Reuters.

De första sju månaderna 2013 rapporterades 220 flyktingbåtar med 16 000 människor som sökte asyl. Efter december har bara en båt upptäckts, enligt myndigheterna.

Australiens regering har avtal med de betydligt fattigare Papua Nya Guinea och Nauru om att dessa länder ska ta emot de migranter som anses ha rätt till asyl. Syftet är att skicka signalen att det inte är någon idé att ge sig ut på livsfarliga sjöresor mot Australien, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.